IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Орешарски: Вече почти няма фундаментални причини за поскъпване на кредитите

Мерките на ЕЦБ може да окажат натиск в посока намаление на лихвите в страната, особено при кредитите в евро, казва финансовият министър

11:22 | 24.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Орешарски: Вече почти няма фундаментални причини за поскъпване на кредитите

Фундаменталните предпоставки за поскъпването на кредита за частния сектор са почти изчерпани, казва в интервю за БТА финансовият министър Пламен Орешарски. „На всички, които призовават БНБ да намали лихвите, ще припомня, че при Паричен съвет Централната банка не определя лихвени проценти. В подобна среда лихвените проценти играят ролята на амортисьор, който поема и напрежението, идващо от фиксирания курс и трябва да останат да се движат свободно, за да отразяват състоянието на пазарните сили”, допълва той.

Повишаването на лихвените проценти в страната е пряк резултат от разстройството на глобалните финансови пазари, казва Орешарски. Влияние в тази посока оказа и понижаването на хоризонта на планиране в икономиките като цяло. С цел омекотяване на ефектите за банковия сектор на страната и предотвратяване на натрупване на негативни очаквания, БНБ предприе поредица от мерки за постепенно намаление на минималните задължителни резерви на търговските банки, като първо промени депозитната база, а считано от първи декември процентът на минималните задължителни резерви бе намален с 2 процентни пункта до 10 процента.

По думите на министъра понижаването на лихвените проценти в еврозоната вследствие на мерките, предприети от Европейската централна банка (ЕЦБ), се очаква да окаже допълнителен натиск в посока намаление върху лихвите в страната, особено при кредитите в евро.

Запитан за очакванията му за следващата година, Орешарски отговаря: „Ако забелязвате сериозните външни икономически наблюдатели се въздържат от точни прогнози. Те предпочитат да говорят за тенденции и за интервални оценки. Не очаквайте и от мен да играя на тото, като залагам на числа”.

„Макрорамката ни за следващата година е построена при определени умерено оптимистични допускания, а бюджетът е базиран на буфери, които покриват най-вероятните по-неблагоприятни развития на стопанската конюнктура, респективно намаление на фискалните приходи под очакваните. за съжаление няма оптимистични очаквания за развитие на външната икономическа среда, поради което и ние не можем да бъдем оптимистично настроени”, допълва министърът на финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още