IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разрешиха на Ковачки да купи ТЕЦ Бобов дол

КЗК разрешава концентрацията, като счита, че в резултат на нейното осъществяване няма да настъпят ограничения пред ефективната конкуренция на засегнатия пазар

12:37 | 23.12.08 г.
Разрешиха на Ковачки да купи ТЕЦ Бобов дол

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на „Консорциум Енергия МК” АД да придобие 100% от капитала на „ТЕЦ Бобов дол” ЕАД посредством сключване на договор за приватизационна продажба с Агенцията за приватизация, съобщиха от пресцентъра на комисията.

Придобиващото предприятие управлява и експлоатира мини и други добивни обекти и инсталации, извършва сондажна и проучвателна дейност, добив, преработка, пласмент и реализация на въглища и други. Преди сделката дружеството не е упражнявало пряк или косвен контрол върху други предприятия.

Компанията обединява мините „Бели брег“, „Чукурово“, „Станянци“, „Ораново“, Открит въгледобив“и „Балкан МК“, които се контролират от Христо Ковачки. Единствено „Балкан МК“ (собственик на 40% от капитала на консорциума) е притежание на Красимир Михайлов, който е бившият наемател на мини „Бобов дол“ и е собственик на "Пирин Ораново" ЕООД.

100% от капитала на ТЕЦ Бобов дол е държавна собственост. Чрез решение на Агенцията за приватизация от юли 2008 г. Консорциум Енергия МК бе определен за спечелил търга участник и избран за закупуване на 100% от капитала на ТЕЦ Бобов дол при началната цена от 100 млн. лв.

Според проведения от КЗК анализ на пазара на производство и продажба на електроенергия на едро по регулирани цени ТЕЦ Бобов дол заема нисък пазарен дял за 2007 г. и не се очаква предприятието да заеме лидерска позиция и след сделката.

Комисията разрешава концентрацията, като счита, че в резултат на нейното осъществяване няма да настъпят ограничения пред ефективната конкуренция на засегнатия пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още