IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ДКЕВР вдига цените на газа и парното повече от предвиденото

Повишението ще е резултат от разходи за съхранението на резерви в газохранилището в Чирен, които досега не са били включени в изчисленията

14:40 | 22.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
ДКЕВР вдига цените на газа и парното повече от предвиденото

Окончателните цени на природния газ и парното за първото тримесечие на 2009 г. по всяка вероятност ще бъдат по-високи от обявените от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) миналата седмица предварителни разчети, стана ясно по време на проведените днес открити заседания на ДКЕВР относно цените на парното и газа с участието на заинтересованите страни.

ДКЕВР обяви преди седмица, че предвижда цената на природния газ от 1 януари да се вдигне с 12%, при положение че „Булгаргаз Холдинг” поиска в началото на декември повишението да е с 21% спрямо сега действащата цена. По време на днешното заседание изпълнителният директор на газовата компания Димитър Гогов отбеляза, че в ценообразуването не би трябвало да се включва и „синьото гориво” от газохранилището в Чирен, защото то не е търговска величина, а е резерв. От регулатора настояха, че ще включат и тези количества, обаче тогава се оказа, че в разчетите не фигурират разходите за съхранението им години наред.

При тази ситуация председателят на ДКЕВР Константин Шушулов разпореди днес следобед Булгаргаз да представи разчетите за разходите за съхранението на газа, въз основа на които ще бъде определена утре окончателната цена на природния газ, която ще е по-висока с повече от 12% от настоящата от 536,66 лв/1000 куб. м (без ДДС).

От ръководството на Булгаргаз съобщиха, че не възнамеряват да продават на фирмите в страната газ на по-ниска цена от пределната, определена от ДКЕВР, обаче е възможно падежът на плащанията вместо месец за месец да се отложи с 2-3 месеца.

По време на последвалото веднага след първото второ открито заседание на ДКЕВР се изясни, че тъй като по-високите цени на топлоенергията на топлофикациите в страната от 1 януари са изчислени при цена на газа от 602,17 лв./1000 куб. м (без ДДС), т.е. при повишение с 12% спрямо цената в момента, то тези цени също ще трябва да се преразгледат в посока ново повишение, по думите на Шушулов - с „малко”. Решението за окончателните цени се предвижда също да бъде взето утре.

Според първоначалните разчети пределната цена на подаваната от „Топлофикация София” АД топлоенергия от 1 януари трябваше да е 79,67 лв./МВтч без ДДС, което представлява повишение с 16,6% спрямо настоящата цена. Предвидените пределни цени за парното без ДДС за другите големи топлофикационни дружества в страната са, както следва: „Топлофикация Пловдив” ЕАД – 86,39 лв./МВтч (повишение с 15,1%), „Топлофикация Плевен” ЕАД - 85,60 лв./МВтч. (повишение с 14,7%), „Топлофикация Варна” ЕАД – 82,73 лв./МВтч (повишение с 12,8%) и „Топлофикация Бургас” ЕАД – 71,60 лв./МВтч (повишение с 4%), „Топлофикация Враца” ЕАД – 83,16 лв./МВтч.

Представители на националния омбудсман обърнаха внимание по време на заседанието, че не се знае дали топлофикациите и топлинните счетоводители ще засекат колко е точно използваната от абонатите до края на декември топлоенергия, която трябва да се заплаща по настоящите по-ниски цени, и може да възникне ново недоверие и недоволство на гражданите към топлофикациите.

Относно цената на електроенергията, продавана от част от топлофикационните дружества в страната от когенерациите (съпътстващо производство), която също се повишава от 1 януари, присъстващите на заседанието представители на Националната електрическа компания (НЕК) – които изкупуват задължително по по-високи цени тази енергия, коментираха, че повишението е главно за сметка на печалбата на НЕК и отчасти на ЕРП-та в страната, тъй като крайната цена за потребителите ще се преразгледа (повиши) едва от юли следващата година.

От НЕК са изчислили, че по този начин ще имат загуби за първите 3 месеца на годината от 29 млн. лв., а за полугодието – от 42 млн. лв., т.е. колкото е цялата им печалба за 2008 г. (по предварителни разчети). От ДКЕВР обаче смятат, че загубите ще са по-малки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още