IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 22 декември

07:47 | 22.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 22 декември

Идат съкращения в МВР
в. Стандарт

В МВР предстоят някои съкращения и преназначения. Това съобщи пред журналисти вътрешният министър Михаил Миков. За да се платят коледните надбавки на полицаите (б.р.-по 400 лв. на човек), от общо 22 млн. лева са били орязани плащания на капиталови разходи, каза още министърът. 8 млн. пък са били икономисани от възнаграждения. Така Миков обясни, че за да бъдат увеличени заплатите, ще трябва да има икономия във фонд "Работна заплата".

Миков призова събиращите се вече втора седмица полицаи пред ведомството да излязат от анонимност, защото "никой няма да ги обеси за това". Министърът, както и генералният комисар на МВР Павлин Димитров изразиха съжаление от липсата на комуникация между пушещите полицаи и ръководството. Според тях проблемът е очевидно непредставителността на полицейския синдикат, който трябвало да посредничи между подчинени и шефове.

България търси адвокати срещу Гад Зееви в САЩ
в. Сега

Министерството на финансите обяви международен конкурс за правна защита срещу "Зееви Холдингс Лимитид". МФ търси да наеме опитна адвокатска кантора, след като през ноември стана ясно, че злополучният бивш купувач на авиокомпания "Балкан" е завел поредното дело срещу България, този път в Ню Йорк. Искът е за 10.36 млн. долара. Гад Зееви се опитва да измъкне пари от страната ни от 2002 г., когато заведе 12 дела за общо 230 млн. долара. Израелският бизнесмен се смята за ощетен, тъй като приватизационният договор бе прекратен, а после бе обявен и фалит на "Балкан".

Адвокатският тим, който ще брани интереса на нашата държава, трябва да има опитни юристи и поне един от тях да е с право да практикува в САЩ и да е участвал в процеси там. Кандидатите могат да подават документи в МФ до 13 януари, а на следващия ден ще бъдат отворени офертите им. Не е посочен таван за хонорарите.

Томов очаква предложение за ЦСКА от Бекали
в. Дневник

Председателят на надзорния съвет на ЦСКА Александър Томов потвърди, че има някакъв интерес към клуба от собственика на "Стяуа" Джиджи Бекали, каквато информация публикува румънската преса в последните дни.

"Не мога да ви кажа нищо. Засега няма нищо конкретно. Трябва да получа официално писмено предложение", коментира политикът пред "Дневник". Според румънския в. "Проспорт" Бекали иска да застане начело на българския шампион, за да се спаси от делото за корупция, което се води срещу него. Обвиненията срещу бизнесмена са за даване на подкупи на други отбори.

Всеки пети българин е наследник на бежанец
в. Новинар

Всеки пети българин е дете, внук или правнук на бежанец, съобщи вчера социологът Юрий Асланов по време на представяне на проучване за нагласите към бежанците. Много от хората, които са дошли у нас преди много години, вече са починали и живите са едва няколко хиляди души, допълни той.

Според проучването на АФИС за Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет всеки трети българин смята, че бежанците у нас са между 100 000 и 150 000 души. Повечето от анкетираните – около 73%, смятат, че трябва да се помага на всички хора. Според изследването обаче половината българи смятат, че не трябва да се дава работа на бежанци, ако за нея кандидатстват и българи, че чужденците по-често страдат от заразни заболявания, по-ниско образовани са и са по-малко ученолюбиви. Според статистиката всеки втори смята, че България не трябва да приема бежанци, докато у нас има бедни граждани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още