IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

НЕК с печалба до 50 млн. лв., запазва размера на инвестициите за 2009

Приходите на компанията за тази година са в размер на 2,93 млрд. лв.

17:21 | 20.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
НЕК с печалба до 50 млн. лв., запазва размера на инвестициите за 2009

Печалбата на Националната електрическа компания ЕАД (НЕК) за 2008 г. по предварителни данни ще бъде между 40 и 50 млн. лв., т.е колкото тази за 2007 г., каза за Investor.bg главният изпълнителен директор на компанията Любомир Велков.

От ръководството на компанията съобщиха пред журналисти, че приходите на НЕК за тази година са в размер на 2,93 млрд. лв. при 2,47 млрд. за 2007 г. Само приходите от износ на електроенергия са 250 млн. евро.

Износът на електроенергия за тази година, както и приходите, са нараснали с около 2% на годишна база. Очертава се ръстът на потреблението на електроенергия в страната да е 2,8%. Ръстът на потреблението през ноември спрямо същия месец на 2007 г. е 0,8%.

От НЕК съобщиха, че през последните 2-3 месеца цените на електроенергията в чужбина, както в нашия регион, така и в Западна Европа, са паднали, но въпреки това продължават да са значително по-високи от тези в България. Тази ситуация обаче не е много благоприятна за НЕК, тъй като поради голямата разлика между двата вида цени те досега са компенсирали загубите си от продажби на вътрешния пазар, защото 85% от продаваната електроенергия от НЕК е по цени, определени от ДКЕВР.

Според наблюденията на НЕК големите компании потребители на електроенергия в региона се колебаят за размера на заявките си за януари, което пък прави несигурни и продажбите на електроенергия от страна на търговците като НЕК.

От компанията съобщиха, че забавянето на строителството на хидровъзела „Цанков камък“, който трябваше да бъде пуснат в експлоатация в края на тази година, е около година и половина, т.е до средата на 2010 г. Забавянето е главно поради усложнени геоложки работи, които затрудняват изграждането на стената на хидровъзела.

От НЕК съобщиха още, че въпреки кризата почти запазват предвидената си инвестиционна програма за 2009 г., която ще бъде на стойност близо 350 млн. лв., т.е. колкото за тази година. За 2007 г. инвестициите са били в размер на 308 млн. лв.

Заемът от БНП Париба за 250 млн. евро във връзка с първоначалните работи по строителството на АЕЦ Белене почти е изразходван, съобщи още Велков. Във връзка със строителството на АЕЦ Белене през следващата година ще се използват средства от държавния бюджет в размер на 300 млн. лв.

На въпрос на Inevstor.bg изпълнителният директор на НЕК Мардик Папазян каза, че след вчерашното официално подписване на споразумението между НЕК и стратегическия инвеститор RWE предстои съвсем скоро да бъде подадена заявление до съответните регулаторни служби на ЕК за разрешение за формиране на новата компания, тъй като и двете енергийни фирми са много големи. Едва след положителен отговор новата компания ще се регистрира в България.

Папазян допълни, че също скоро RWE трябва да определи точно с какъв дял от нейните 49% ще влезе в новата компания и Electrabel. Дори двете фирми да си поделят равни дялове от 24,5%, деловият партньор на НЕК в новата компания ще бъде RWE, каза той, допълвайки, че Electrabel ще трябва да се съобрази с всички договорени вече условия по споразумението с RWE.

Относно присъединяването на нови енергийни мощности от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) от НЕК коментираха, че за следващите 3-4 години смятат, че те ще са общо около 600 мегавата въпреки заявките за строителство за около 6 хил. мегавата. Тъй като електроенергията от ВЕИ се изкупува от НЕК по закон на 2-3 пъти по-високи цени, когато нейното количество надмине 300 мегавата годишно, то НЕК ще поиска увеличаване на цената на електроенергията, която продава, с 10-15%, което едва ли ще стане до края на следващата година. От НЕК уточниха, че по всяка вероятност ще има други причини, поради които да искат вдигане на цената на електроенергията през годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още