IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

8 години затвор за бивш директор на ДСК

В резултат на действията на Бистра Димитрова като председател на ДСК от май 1995 до юли 1996 е разпиляно имущество за 13 млн. лв.

13:18 | 20.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
8 години затвор за бивш директор на ДСК

Софийският градски съд осъди Бистра Димитрова, бивш председател на ДСК, на осем години лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието, съобщи Dnes.bg.

Бистра Димитрова е подсъдима за това, че като председател на ДСК в периода 19 май 1995-15 юли 1996 година не е положила достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на повереното й имущество и без надлежна проверка е сключила необезпечени договори с Първа частна банка АД, Агробизнесбанк, Бизнесбанк, Туристспортбанк и Добруджанска търговска банка.

В резултат на това е разпиляно имущество на ДСК на стойност 12,942 млрд. неденоминирани лв., равняващи се днес на 12,942 млн. лв.

Бистра Димитрова е оправдана по обвинението, че като шеф на ДСК е превишила правата си в полза на Първа източна международна банка с разрешение за необезпечени кредити на стойност (към 2008 година) 1,5 млн. лв.

Подсъдимата трябва да плати и направените по делото разноски в размер на 8846 лв.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още