IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Засега само Малта удължава официално ограниченията за български работници

Ако дадена страна не уведоми официално ЕК за решението си относно ограниченията, те автоматично отпадат

16:40 | 19.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Засега само Малта удължава официално ограниченията за български работници

Досега само Малта е уведомила официално Европейската комисия, че запазва ограниченията върху свободното движение на работна ръка от България и Румъния, е съобщил говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

От страните в Европейския съюз (без България и Румъния) 15 налагат ограничения върху свободното движение на българска и румънска работна ръка на трудовите им пазари, като това може да продължи до 31 декември 2013 г. Пълни ограничения прилагат Ирландия, Великобритания, Гърция, Испания, Холандия, Португалия и Малта, а ограничения с известни облекчения - Белгия, Дания, Германия, Франция, Италия, Люксембург, Австрия и Унгария.

През 2009 г. започва втората фаза на преходните договорености в договорите за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз по свободното движение на техни работници в страните от Европейския съюз. Всяка страна решава сама дали да удължи действието на прилагани от нея ограничения, но трябва да уведоми официално за това Европейската комисия. Ако не го направи, ограниченията отпадат автоматично.

Според говорителя освен Малта, която официално е уведомила ЕК, че запазва ограниченията, още няколко страни на Европейския съюз, сред които Белгия, Франция, Германия, Холандия и Гърция, са заявили, че смятат да продължат да прилагат ограничения. Засега обаче това е станало по начин, който се смята в комисията за неофициален.

Официалното уведомление трябва да бъде изпратено до 31 декември, като спазването на срока се удостоверява с датата на положения печат. Ако уведомлението не бъде изпратено през оставащите дни до края на годината, ограниченията срещу свободното движение на българска и румънска работна ръка ще отпаднат автоматично. Ето защо пълна картина в кои страни и какви ограничения се прилагат ще може да се даде едва след Нова година, е заявил говорителят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още