IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Немската RWE официално стана стратегически инвеститор на АЕЦ Белене

Офертата на фирмата предвижда тя да вложи до 1,275 млрд. евро в капитала на централата до крайния срок на изграждане то й

15:48 | 19.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Немската RWE официално стана стратегически инвеститор на АЕЦ Белене

Споразумението за създаване на съвместно дружество за реализиране на проекта АЕЦ Белене между НЕК ЕАД и немската компания RWE беше подписано днес официално в Министерски съвет от главния изпълнителен директор на НЕК Любомир Велков и изпълнителния директор Мардик Папазян, а от страна на германската компания от члена на Управителния съвет Герд Йегер и от главния финансов директор Антониос Фос.

Енергийната компания RWE беше избрана за стратегически инвеститор на АЕЦ Белене (с участие в проекта от 49%, при 51% за НЕК) в началото на октомври след конкурс. Официалното подписване на споразумението обаче се забави главно поради спорове на RWE с екологични организации в Германия.

Офертата на фирмата, с която тя спечели конкурса, предвижда тя да вложи до 1,275 млрд. евро в капитала на централата до крайния срок на изграждането й. RWE е предложила и да даде т.нар. "премия" на НЕК в размер на 550 млн. евро - на толкова компанията оценява досегашните работи, извършени от НЕК по отношение на началните работи от строителството на централата.

От RWE са изразили готовност да участват в поръчките за оборудването на АЕЦ Белене, както и да дадат заем от 300 млн. евро на новата компания за текущи нужди до края на 2009 г.

RWE предлага да поеме водеща роля при оперативните работи и експлоатацията на централата.

Одобряването на цялостния технически проект на централата се предвижда да стане до април-май 2009 г. Всички въпроси, свързани с финансирането на компания, включително подписване на договорите с банките, би трябвало да приключат до януари 2010 г.

Изпълнител на строителството на атомната централа е руската компания Атомстройескпорт.

След построяването на централата RWE и НЕК ще продават електроенергията с едногодишни договори. Предвижда се и да бъде създадено отделно дружество за търговия с електроенергия от АЕЦ Белене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още