IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 19 декември

08:11 | 19.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 19 декември

Станишев чу и от Барозу това, което не искаше

в. Дневник

Поисканата от премиера Сергей Станишев среща с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу се състоя в четвъртък, но не преодоля трудностите в комуникацията с Брюксел, от които официална София се оплаква. След едночасовия работен обяд остана впечатлението, че българският министър-председател не е извоювал никакви отстъпки за размразяване на еврофинансирането. Въпреки спазения добър тон в изявленията след разговора Барозу съвсем ясно подчерта, че проблемите с управлението на еврофондовете, корупцията и организираната престъпност в България продължават. Станишев отвърна, че сериозността и дълбочината на българските усилия в последните шест месеца не могат да бъдат отречени. Така двамата продължиха традицията София и Брюксел да говорят на различен език.

Почти цяла Европа пусна бариера пред българските работници

в. Дневник

Великобритания остави в сила за още три години бариерите пред нискоквалифицираните работници от България и Румъния. Те ще могат да кандидатстват единствено за сезонна работа в земеделието. Догодина в сила ще останат и ограниченията за трудовия пазар в Ирландия. Австрия и Германия също удължиха с три години ограниченията.

"Фьосталпине" спря проекта си в региона, "Шишеджам" се колебае

в. Дневник

Водещата австрийска металургична компания "Фьосталпине" отлага безсрочно плановете си за ново производство в Черноморския регион, съобщи Ройтерс. Информацията беше оповестена официално в четвъртък от говорителя на компанията Петер Шифер с мотива, че мениджърите се опасяват от икономическо забавяне на четирите държави, които проучваха за изпълнението на проекта. "Малко вероятно е да реализираме намеренията си в близко бъдеще", обясни още говорителят Петер Шифер. "Шишеджам" също се колебае за по-нататъшното си изпълнение на програмата за България, съобщи информационната агенция.

"Агрополихим" пусна отново фосфорната линия

в. Дневник

Производството на фосфорни торове в девненския завод "Агрополихим" беше възстановено, каза за "Дневник" председателят на синдикалната секция на КТ "Подкрепа" Росен Корелов. Яснота кога ще бъде пусната и линията за производство на азотни торове няма. Очакванията са това да стане най-рано следващия месец. За момента не е ясно и колко ще продължи работата на фосфорната линия, но това е максималното, което може да се направи в момента, каза Корелов. Според изпълнителния директор на дружеството Филип Ромбаут търсене на торове на вътрешния пазар се очаква да се появи именно през първото тримесечие на 2009 г.

Пътната агенция ще прави магистрално радио

в. Сега

Да бъдат създадени интерактивна пътна карта, система за наблюдение на пътната мрежа и магистрално радио иска новият изпълнителен директор на Национална агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ) Янко Янков, стана ясно вчера. Изпълнители на тези проекти все още не са избрани, обясни Христо Славчев, зам. изпълнителен директор в пътната агенция. Екстравагантната идея за радио бе обяснена с нуждата шофьорите да се осведомяват за пътната обстановка. Все още не е ясно обаче на кои честоти ще звучи новото радио.

Мутафчиев раздава премии в БДЖ

в. Стандарт

България ще може сама да произвежда и да ремонтира влакове и мотриси, каза днес преди заседанието на правителството транспортният министър Петър Мутафчиев. Той допълни, че са ни нужни още 50 нови мотрисни влака. За следващата година е предвидена покупката на още 60 влака. Министърът коментира, че 13 заплата в БДЖ няма да има, но служителите ще получат премии между 40 и 80 на сто от заплатите си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 18.12.08 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още