IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Столичната Топлофикация дължи 240 млн. лв. на Булгаргаз

Текущите задължения на „Топлофикация София" за потребен газ са се увеличили двойно от октомври досега, достигайки 110 млн. лв.

17:10 | 17.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Столичната Топлофикация дължи 240 млн. лв. на Булгаргаз

Общо задълженията на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз Холдинг“ са 240 млн. лв., като от тях 115 млн. лв. са стари разсрочени плащания, е съобщил днес изп. директор на дружеството Димитър Гогов, цитиран от БТА.

Текущите задължения на „Топлофикация София“ към доставчика на газ са се увеличили двойно от октомври досега, достигайки 110 млн. лв. Събираемостта на „Топлофикация София“, след повишението през октомври, в момента отново е под 40%.

Кремиковци пък дължи 56 млн. лв. на газовата компания, като всеки месец към сметката му се трупат нови 12 млн. лв., е съобщил още Гогов. Всички вземания на газовото дружество надхвърлят общо 350 млн. лв.

Димитър Гогов е посочил, че след като бъде увеличен капиталът на Български енергиен холдинг (БЕХ) с 400 млн. лв., холдингът ще изкупи от Булгаргаз дълга на „Топлофикация София“ в размер от 240 млн. лв., а газовата компания ще използва тези средства за закупуване на газ.

Към 30 ноември Булгаргаз е на загуба в размер от около 55 млн. лв., която се очертава до края на годината да нарасне, е съобщил Гогов. Той е подчертал, че Булгаргаз настоява за увеличение с 21%, на цената на природния газ от 1 януари, а не с 12%, както предвижда Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

„Регулаторът  борави с цифрите и с икономическите показатели манипулативно” - така е коментирал Гогов вчерашното изявление на председателя на ДКЕВР Константин Шушулов, че Булгаргаз е ощетил държавата с купуването на природен газ от Русия, вместо да използва наличните количества от газохранилището в Чирен. По думите на директора на Булгаргаз количествата природен газ в Чирен не са търговска величина, а функцията на хранилището не е да извършва търговия с природен газ, а да осигури на държавата достатъчно запаси от гориво.

Подобно становище изрази вчера по въпроса и министърът на икономиката и енергетиката, посочвайки, че функцията на газохранилището е да осигурява запаси от газ за зимата, а не резервите да се изчерпат и да няма достатъчно „синьо” гориво при повишаване на потреблението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още