IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Станишев: Искаме нашият глас да се чува в Европа по равнопоставен начин

Премиерът ще представи на председателя на ЕК напредъка на България в областта на законодателството и управлението на евросредства

13:31 | 17.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Станишев: Искаме нашият глас да се чува в Европа по равнопоставен начин

Искаме нашият глас да се чува в ЕС по равнопоставен начин, защото има какво да кажем на другите страни членки, каза премиерът Сергей Станишев по време на специално изявление пред медиите във връзка с утрешната му среща в Брюксел с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу.

По думите на Станишев отстоявайки нашите собствени интереси, ще помогнем и за развитието на ЕС.

Той посочи, че ще информира подробно председателя на ЕК за напредъка на България през последните месеци, защото е свършено действително много в областта на законодателството, при управлението на европейските фондове и различни конкретни действия в областта на съдебната власт и МВР.

Този процес ще продължи и през следващата година, категоричен беше Станишев.

Той заяви още, че смята да предложи на Барозу мерки и механизми за доразвиване на сътрудничеството на България с ЕС, за да бъдат постигнати още по-високи резултати.

„За българите в много важно да разберат как се справяме до момента с европейските предизвикателства, защото българските граждани и бизнесът платиха много висока цена за присъединяването ни към ЕС и заслужават подкрепа и оценка“, каза премиерът.

„Винаги съм бил еврооптимист и ще продължа да бъда такъв“, посочи Станишев, като обаче добави отново, че решението на ЕК от 25 ноември за отнемане акредитациите на двете агенции по ФАР и съответно загубата на европейски средства, въпреки че не е прецедент за ЕС, е предизвикала разочарование както у правителството, така и у обществото.

По думите на Станишев България се нуждае от критика, но и от подкрепа. Заради последните събития обаче е възникнал известен евроскептицизъм у гражданите. Затова премиерът подчерта, че в ЕС трябва да се постъпва съгласно принципите на солидарност и равнопоставеност, като това очаква и българското общество.

„Българските граждани имат право на самочувствие и равнопоставеност с другите граждани на ЕС“, каза в заключение Станишев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още