IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Половината българи ще намалят обичайните си покупки догодина

54% от българите възнамеряват през следващата година да отделят средства за техника, за мебелиране на жилището или за ремонт

16:08 | 16.12.08 г.
Половината българи ще намалят обичайните си покупки догодина

Основните опасения на българите от финансовата криза са, че ще бъдат засегнати покупателните им възможности догодина, сочи проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

47 на сто от анкетираните се опасяват, че няма да могат да си позволят обичайните покупки на вещи, а 46 на сто - че няма да могат да поемат битовите си разходи за ток, отопление и т.н. На трето място (според 43%) е притеснението, че няма да могат да си купят хранителни стоки от първа необходимост. Безработицата не е сред най-големите страхове на българите - една трета се опасяват да не останат без работа временно, а една четвърт – трайно.

54% от българите възнамеряват през следващата година да отделят средства за техника, за мебелиране на жилището или за ремонт, сочат още данните.

23 на сто от анкетираните предвиждат ремонт на жилището си. 20 на сто смятат да си купят домакинска техника (готварска печка, хладилник, пералня), а 17 на сто - нов мобилен телефон. С плазмен телевизор, музикална уредба или компютър планират да се сдобият 14%, а 9% смятат да се обзаведат с нови мебели. 7% имат планове за почивка в чужбина, а 3% - за закупуване на недвижима собственост.

46 на сто от анкетираните не планират да похарчат пари за нито една от тези стоки и услуги.

10% от анкетираните смятат през следващата година да си купят стока на лизинг, а 6% биха изтеглили кредит. Малки са дяловете на тези, които предполагат, че през 2009 г. ще успеят да акумулират средства, като спестяват – 11%, или като инвестират в акции, ценни книжа или бизнес начинания – 4%.

Две трети от анкетираните твърдят, че нямат спестявания. Социолозите обаче уточняват, че мнозинството от хората разбират под това свободни средства, заделени след всички месечни разходи, включително покупка на техника, ремонт или услуги.

28 на сто са на мнение, че банките са най-сигурното място за спестяванията им. 4% биха обърнали парите си в ценни книжа, акции и ценности, а 8% предпочитат да държат парите си в дома си.

Проучването е проведено през декември сред 1000 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още