IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Станишев: Никой не може да каже какъв ще е икономическият ръст догодина

Премиерът отчита като изключително силен ръста на БВП, очаква увеличение на икономиката с около 6,5% за 2008

11:28 | 16.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Станишев: Никой не може да каже какъв ще е икономическият ръст догодина

Премиерът на България Сергей Станишев изрази задоволството си от отчетения икономически ръст от 6,8 на сто през третото тримесечие на годината. По време на форум на тема Световната икономическа криза и отражението й върху българската икономика, проведен в УНСС, премиерът заяви, че на база увеличението на БВП с около 7 на сто през първата половина на годината може да се очаква, че растежът за цялата 2008 година ще възлезе на около 6,5 на сто.

Основният проблем в условията на кризата според Станишев е това, че „никой не може да направи точна прогноза за развитието на ситуацията догодина“ и да каже какъв ще бъде икономическия ръст на страната. „Както заложеният ръст от 4,7 на сто може да изглежда непостижим, така и 2,0 на сто може да не бъде постигнат“, заяви премиерът по време на форума.

Основната причина за неяснотата е това, че никой не можел да каже какъв точно ще бъде ефектът от външната нестабилност и да измери точно влиянието й върху икономическия ръст на страната. Отвореността на икономиката и нейната либералност изправят България пред сериозни предизвикателства, тъй като над 60 на сто от износа е насочен към ЕС, а много от държавите там вече са в рецесия, заяви Станишев.

Той определи поддържането на бюджетен излишък през последните години като основен буфер в бюджета и водеща положителна тенденция в настоящата икономическа ситуация. Именно нарастването на резервите предотвратява нуждата да постъпим като редица държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), които са се обърнали за помощ към МВФ, ЕЦБ и т.н., смята премиерът.

Борбата с кризата е довела до залагане на редица буфери в бюджета. Основният от тях е заделянето на голямо количество средства за публични капиталови разходи, като те възлизат на 5,6 млрд. лв., или с 21 на сто повече отколкото са били през 2008 година. Основното предизвикателство обаче е свързано с реализацията на тези пари, като с цел ефективното им инвестиране всички министерства са натоварени още в началото на 2009 година да представят точни разчети за намеренията и възможностите си за усвояване на парите.

Сергей Станишев заяви, че се предвижда влагането на 700 млн. лв. за инфраструктура, като благодарение на това трябва да бъде стимулиран и пазарът на труда. Заделени били значителни средства за подкрепа на трудещите се по отношение на тяхната преквалификация и оставането им на пазара на труда дори в условията на стагнация.

Като съществени определи Станишев инвестициите в жп инфраструктура, големите транспортни артерии и изграждането на балансирана транспортна система. За периода 2008-2013 година трябва да бъдат приключени ключови обекти, като догодина с публични средства ще започне строежът на магистрала Тракия, каза Станишев.

Също през следващата година, но с европейски пари се очаква изработването на ясен план за магистралите Струма и Марица. През 2009 година трябва да се стартират процедурите по отдаването на концесиите на магистрала Хемус и магистрала Черно море.

Очаква се енергетиката да стане все по-водещ отрасъл и там ще бъдат насочени значителни средства. Важна е и банковата система, където вече е започнала рекапитализацията на Българската банка за развитие. Чрез нея вече са отпуснати кредитни линии за около 130 млн. лв. в търговските банки, които вече трябва да започнат да кредитират малкия и среден бизнес. В случай че са необходими допълнителни средства, по думите на Станишев държавата има възможност да задели и още пари за капитализация на банката за развитие.

Приоритетно според министър-председателя е и развитието на селското стопанство - един от малкото сектори, които имат нетен положителен баланс от износ. „Заделените средства за подпомагане на производителите са безпрецедентни за последната година, като производителите щели да получат значителен обем субсидия и инвестиционни кредити“, смята Станишев.

Данъчната среда в България също ще да остане благоприятна и да се запаси като една от най-добрите в Европа. „Максимално са отложени увеличенията на акциза, данъците няма да бъдат повишавани, а ще останат на сегашните си ниски нива“, заяви премиерът. Станишев определя това като пряка помощ за бизнеса, особено на фона на това, че в много държави се прибягвало до затягане на данъчната система с цел набавяне на средства за бюджета.

Още от форума:

Според премиера дефицитът по текущата сметка ще започне да се свива

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още