IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 16 декември

08:09 | 16.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 16 декември

Правителството обмисля Агенция за студентски кредити
в. Сега

Като крайна мярка в създалата се ситуация около кризата правителството обмисля създаването на Агенция за студентски кредити. Това се разбра вчера на среща на образователния министър Даниел Вълчев с ръководството на Русенския университет и студенти. Според него това е последният възможен вариант, за да се осигури студентско кредитиране. Министърът обаче се надява в скоро време проблемът да бъде решен. "Работим по темата и очаквам до няколко седмици да има развръзка, вероятно това ще стане веднага след Нова година", заключи Даниел Вълчев. Пред ръководството на Русенския университет той разказа как, въпреки договорената лихва от около 7% за студентските кредити и гаранцията на държавата по тях, с началото на кризата банките изведнъж поискали допълнителен процент. Така лихвата щяла да стигне до 15%, което според министъра е нереално.

Софиянци ще окупират общината заради планове за застрояване
в. Дневник

Жителите на столичния район "Възраждане" заплашиха с протестни митинги, ако не се преработи проектът за подробен устройствен план на квартала. Гражданите организираха отпор срещу плана за застрояването по бул. "Тодор Александров" още от обявяването му в Държавен вестник през август.

Основните възражения на хората са срещу предвиденото разрушаване на къщите им, много от които са строени в началото на ХХ и век. Между Булбанк и бул. "Христо Ботев" е предвидено да се появят нови улици, 60-метрови небостъргачи, офиси, магазини. Според гражданите, обединени в сдружение "Форум София", планът нарушава драстично няколко закона. Освен това зелените площи в района са едва 15% и новото строителство може да ги унищожи напълно. Да демонстрират недоволството си с митинг пред общината, се разбраха живеещите от района.

Задава се пак хаос по границата
в. Сега

Нов хаос се задава около системата "единен фиш" по границата заради гаф при последните промени в Правилника за прилагане на Закона за МВР (ЗМВР). С неколкомесечно закъснение, на 2 октомври МС утвърди правилника, но от него по вина на авторите от "Шести септември" 29, е изпаднал текстът, въз основа на който са назначени обслужващите гишетата за плащане с единен фиш. Работещите там 144 души са наети по силата на несъществуващата вече ал. 5 на чл. 151. Тя урежда т.нар. допълнително щатно разписание, което позволява на министъра ежегодно да наема на едногодишен трудов договор хора без полицейска подготовка, за да попълва дупките в системата. Точно такива хора са наети да обслужват системата "единен фиш", с която толкова се гордее министърът на държавната администрация Николай Василев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още