IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

СБ: Проблеми за България са ниската производителност и малкото иновации

Производителността в България дори е малко по-ниска от новите страни-членки на ЕС

15:09 | 15.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
СБ: Проблеми за България са ниската производителност и малкото иновации

Производителността в България остава на ниско ниво, дори е малко по-ниска от новите страни-членки на ЕС (по данни от миналата година), се казва в доклад на Световната банка, озаглавен „Оценка на инвестиционния климат в България”.

Все пак инвестиционният климат в страната е благоприятен от много гледни точки, се казва в доклада. Като успех за страната се изтъква и привличането на много чуждестранни инвестиции.

Макроикономическата обстановка е определена като благоприятна, отчита се, че корпоративните данъци са на ниско ниво, бремето на трудовото законодателство е приемливо, а достъпът до финансиране е подобрен значително (данните са главно от 2005 и 2006 г.).

Инвестициите в научноизследователска и развойна дейност са недостатъчни, е друга констатация в документа. Това е обезпокояващо, предвид силната връзка между производителността на фирмите, технологиите и тяхното усвояване. Освен че водят пряко до ниски нива на иновациите, малките инвестиции в научноизследователска и развойна дейност могат също така да затруднят още повече фирмите при усвояването и прилагането на технологии от чужбина.

При подходящи условия подобряването на качествените стандарти може да ускори технологичния напредък, да повиши производителността и да разшири търговията, смятат експертите от банката. Въпреки това фирмите могат да оползотворят напълно преимуществата на стандартите, само когато съществува съответната благоприятна национална инфраструктура по качеството.

В доклада се констатира, че националната система за качеството е преструктурирана съществено, а институциите, участващи в стандартизацията, акредитацията, надзора на пазара, сертифицирането и научната и законова метрология вече са отделени като независими органи.

Много мениджъри, особено тези на иновативните фирми и на фирмите в сектора на информационните технологии, са загрижени за квалификацията и уменията на служителите си. При силната връзка, която както иновациите, така и уменията на заетите имат с повишаването на производителността, това е очевиден повод за безпокойство.

Въпреки високото ниво на загриженост за уменията на заетите, малко фирми обучават служителите си, сочи проучването. Едва около 37% от фирмите в България казват, че са имали официална програма за обучения за служителите си през 2007 г.

От друга страна, макар че е насочен към технологически напредналите страни (над 60% към ЕС), износът от България се осъществява най-вече в нискотехнологичните сектори, сочи още докладът.

Друга основна област за загриженост, според проучването на банката, е високото регулаторно бреме за фирмите. Почти седем от всеки десет анкетирани мениджъри посочват, че разпоредбите се прилагат непредсказуемо и хаотично. Средният старши мениджър на фирма в България съобщава, че изразходва 17% от работното си време за справяне с изисквания, наложени от държавното регулиране, което е далеч над нивото в повечето други страни със средни доходи.

Тежката регулаторна среда е една от причините за ниската производителност на фирмите и може да насърчи неформалността и корупцията в процеса на борбата на фирмите за оцеляване, смятат от банката. В съответствие с това над 45% от мениджърите на фирми (по данни от 2007 г.) посочват корупцията и близо 40% - конкуренцията с фирми от сивия сектор, като сериозни проблеми за своята фирма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още