IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 15 декември

07:51 | 15.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 15 декември

Клиенти сменят банките с фирми за бързи пари
в. Сега

Затегнатите изисквания на банките преориентираха българина към фирмите за бързи и лесни кредити. Заемите, които те раздават само срещу лична карта, са доста по-солени в сравнение с банковите. В зависимост от срока за погасяване може да се наложи клиентът да върне двойно по-голяма сума от тази, която е взел на заем. Въпреки това немалко хора се изкушават от опростената процедура, по която могат да се сдобият с нов телевизор, кухня, холна гарнитура и т.н.

От "БНП Париба лични финанси" (JetFinance) например вчера отчетоха значително увеличение на кандидатите за кредит през септември и октомври - точно когато банките започнаха да втвърдяват условията за отпускане на заеми. "Тази тенденция обаче се неутрализира от факта, че много хора отлагат покупките си заради несигурността във връзка с финансовата криза", коментира шефът на дружеството Васил Чалашканов. Той отрече да са въведени по-строги изисквания към кандидатите за заем. "Отказите за кредити при нас са между 20 и 50% в зависимост от продуктите, като при 70% от молбите за кредит отговор се получава в рамките на една минута", отчетоха още от дружеството.

Петьо Блъсков продава неиздаден вестник
в. Дневник

Бившият главен редактор и собственик на "24 часа", "168 часа" и "Монитор" Петьо Блъсков отново продава вестник, но този път преди да е излязъл. Той търси собственици на проекта си за безплатен всекидневник. Това става ясно от реклама, публикувана в съботния брой на "Капитал". Според нея вестникът е с готова визия, структура, екип, производство, логистика и дистрибуция.

Пред "Дневник" Блъсков заяви, че развитието на проекта ще зависи от инвеститорите и техните финансови възможности. Гаранция за успеха е моето име, което вече се е наложило като запазена мярка за журналистика, обясни Блъсков. Той бил готов да предложи на купувачите "професионално направено издание", но отказа повече подробности. На въпроса дали той ще бъде мениджър или негов главен редактор Блъсков обясни, че ще зависи от договорките му с купувачите. Вестникът може да се разпространява в София, но може и да е в цялата страна, всичко зависи от възможностите на инвеститора, обясни журналистът.

Нарочиха банките за кризата
в. Стандарт

В България няма причина да има криза. Тя се създава изкуствено от банките, които отказват кредити на фирмите, заяви председателят на Националната асоциация на българския бизнес Светлозар Николов.

От месец насам всички банки у нас отказват да кредитират българския бизнес, без дори да обяснят мотивите си. Просто отсичат, че не дават в момента кредити и дори не разглеждат проектните предложения на бизнесмените, обясни Николов. Държавата спешно трябва да се намеси, за да не се нагнетява напрежение. Трябва да се дадат средства, с които да продължи инвестирането на българския бизнес, каза още председателят на НАББ.

Лекарите ще се отчитат онлайн от лятото
в. Сега

Към юли-август трябва да са готови проектите за електронно здравно досие и електронен здравен портал, съобщиха от НЗОК. Скоро предстои да се сключат договорите за изграждането им, а срокът за изпълнение е 8 месеца. Стойността на двата договора ще е 1.5 млн. лв.

Електронното досие ще позволява на всеки здравноосигурен да проверява какви услуги, поети от НЗОК, са отчетени на негово име в последните 5 години и на каква стойност са те. За целта всеки пациент ще разполага със собствен код, с който ще влиза в базата данни през сайта на здравната каса. Така гражданите ще могат да контролират отчетите на лекарите и евентуално да сигнализират, ако на тяхно име е отчетена услуга, която не са получили.

Фермери отново излизат на протести
в. Новинар

Фермери от цялата страна отново ще протестират по места, ако не им бъдат изплатени субсидиите за производство на мляко до края на днешния ден, съобщиха вчера от Асоциацията на млекопроизводителите. Те настояват да им бъдат изплатени по 4 стотинки за всеки произведен литър мляко. Стопаните заплашиха с блокиране на основни пътища в страната, ако не им бъдат изпълнени исканията в срок. Преди седмица земеделският министър Валери Цветанов заяви, че парите на фермерите ще бъдат изплатени най-късно до 17 декември.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още