IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Неохим АД

През седмицата Неохим съобщи, че започва навлизане в цикъл на нормален производствен процес, в резултат на което акциите му постъпнаха с над 5% за седмицата

10:44 | 13.12.08 г.
Акция на седмицата – Неохим АД

Новината за започване на поетапно пускане на производствените мощности на Неохим АД, в резултат на което пазарната капитализация на торовия производител нарасна с 5,4 на сто за седмицата до 39 лева, мотивира екипа на Investor.bg да избере книжата на компанията за победител в традиционната ежеседмична рубрика “Акция на седмицата”.

Неохим започна навлизане в цикъл на нормален производствен процес, считано от 8 декември.

Първоначално компанията предвиждаше пуск на производствените мощности за по-късен етап поради свитата търговия на торове на международните пазари и стагнацията на вътрешния пазар. В резултат акциите на Неохим бяха подложени на разпродажби като стигнаха 27 лева за брой.

Консолидираната печалба на Неохим за деветмесечието е в размер на почти 55 млн. лв. при 1,5 млн. лв. печалба за сравнимия период на миналата година. Продажбите отчетоха ръст от 76 на сто до 264 млн. лв.
Неохим АД е произвежда главно изкуствени азотни и фосфорни торове, амоняк, сярна киселина и азотна киселина.

Основните потребители на продукцията на Неохим са в селскостопанските райони. Дружеството цели да е максимално близо до тях като за целта има изградени складови бази в основните селскостопански райони в страната.

Неохим произвежда, както за нуждите на вътрешния, така и за външния пазар. През 2007 г. спрямо 2006, относителният дял на реализираната продукция на външния пазар в общата бележи намаление – докато през 2006 г. този дял е бил около 52%, то през 2007 г. той вече е 40 на сто.

Основни пазари навън са Гърция, Италия, Македония, Турция, Бразилия и САЩ.

В страната над 80% от продажбите на Неохим са към Евроферт АД, което е основен акционер в торовия завод.

Неохим АД има и инвестиционна програма до 2012 г., възлизаща на 41,846 млн. лв.

Консолидираното съотношение цена/печалба (p/e) е 1,9, коефициентът цена/счетоводна стойност (p/b) е 0,8, а коефициентът цена/продажби (p/s) е 0,36.

 

 

Свързани компании:

Неохим АД(NEOH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още