IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 13 декември

09:15 | 13.12.08 г.
Преглед на печата за 13 декември

БТК няма да пита държавата за продажбата на тв кулите

в. Сега

БТК няма никакво намерение да иска съгласието на държавата за подготвяната продажба на Национално управление "Радио и телевизионни системи" (РТС) на австрийската компания ОРС, стана ясно вчера. РТС държи тв кулите и пренася ефирен сигнал чрез 800 съоръжения в цяла България, през които излъчват БНТ, БНР и много частни медии.

БТК няма да свика общо събрание, се разбра от изявление на ръководството й. Министерството на транспорта държи златна акция в телекома, която му дава право да налага вето върху важни решения."Ако продажбата не отговаря на държавния интерес, ще я оспорим", предупреди наскоро министър Петър Мутафчиев.

България с рекорден срив в обучението по математика

в. Сега

Българските осмокласници са рекордьори по сриващи се знания по математика. За 12 години нивото по предмета се е влошило драматично, но дъното още не е стигнато и резултатите продължават да падат. За този период групата на най-добрите математици у нас се е стопила над 4 пъти, а под санитарния минимум по предмета вече попадат 26% от учениците, или всеки четвърти.

Това показват резултатите от международното изследване за знанията на осмокласниците по математика и природни науки TIMSS. През 2007 г. изследването бе проведено в общо 49 държави, а резултатите са представителни за всяка от тях.

Предизборен кьорфишек: Държавата ще плаща заплатите в закъсалите частни фирми

в. Новинар

Работодателите ще могат да съкращават и после да преназначават служителите си на половин работен ден за шест месеца. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, които вчера бяха одобрени при приемането на бюджета за държавното обществено осигуряване - ДОО. Поправките в кодекса ще важат само за следващата 2009 г., когато се очакват най-тежките ефекти от икономическата криза.

По този начин държавата се надява да ограничи безработицата. Вместо да уволняват работниците си, предприемачите ще могат да ги съкратят, но после да ги назначат на половин работен ден. Държавата пък ще поеме плащането на част от заплатите им, предвидени за пълен работен ден.

Искаме още пари от Брюксел заради АЕЦ

в. Стандарт

България е поискала от Брюксел да продължим и след 2009 г. да получаваме финансови компенсации заради загубите, които търпи страната от затварянето на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй".

Това обяви от Брюксел в конферентна връзка премиерът Сергей Станишев след края на Европейския съвет.

Този въпрос по принцип колективно се възприема от ЕК и ние ще настояваме България да получава още пари, както е в някои други страни от ЕС, обясни министър-председателят.

Предвижда се за 2009 - 2010 г. средствата за Европейската инвестиционна банка да бъдат увеличени с 30 млрд. евро – основно за малки и средни предприятия заради световната финансова криза.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още