IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предлагат “онлайн” участие в Общи събрания на акционерите

Обсъжда се законопроект за промени в регламента за провеждане на общи акционерни събрания, стана ясно на проведена конференция днес

17:52 | 12.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Предлагат “онлайн” участие в Общи събрания на акционерите

В Министерски съвет е внесен за обсъждане законопроект за промени в регламента за провеждане на Общи акционерни събрания, който предвижда мерки за облекчаване на процедурата по упражняване правото на глас на дребните и особено на чуждестранните акционери. Това заяви Илиана Бачовска от адвокатска кантора Димитров, Чомпалов и Димитрова в рамките на конференция на тема “Комуникация с инвестиционната общност по време на криза”. Събитието беше организирано от Българската асоциация за връзки с инвеститорите с медийното партньорство на Investor.bg.

“Едно от изискванията към публичните дружества, заложено в законопроекта, е да осигурят някаква форма на “онлайн” участие в Общите акционерни събрания, но за момента няма яснота по какъв начин конкретно тази идея да бъде осъществена на практика. Един от начините, който се прилага в някои страни, е чрез електронна регистрационна форма, чрез която акционерът да упълномощи директно някои от членовете на Съвета на директорите на дружеството да гласува от негово име”, каза още Бачовска.

“Друга идея е предаването на живо “онлайн” на Общите събрания. Същевременно се предвижда да отпаднат някои от бариерите пред акционерите, които съществуват в момента, например изискването за нотариална заверка на пълномощното, както и забраната за упълномощаване от страна на акционер на член на управителните органи”, заяви Бачовска.

“В момента законопроектът е внесен за обсъждане в Министерски съвет, а впоследствие следва да бъде внесен за гласуване в Парламента. Надяваме се той реално да влезе в сила през август следващата година”, уточни Илиана Бачовска.

“Към момента чуждестранните инвеститори имат възможност да участват на българския пазар чрез няколко посредника. Те разполагат с т. нар. “омнибус” сметки в глобални банки попечители. Глобалната банка попечител съответно има контакти с местни банки и инвестиционни посредници, чрез които нейните клиенти могат да оперират на местния пазар”, поясни Явор Дождевски от ING Bank България.

“Титуляр на ”омнибус” сметката е глобалната банка попечител, но зад нея естествено стоят нейните клиенти и от това произтичат някои особености при упражняване на правата на акционерите при гласуване на общи събрания. Обикновено представители на местните банки и инвестиционни посредници са упълномощени да гласуват от името на чуждестранни клиенти. Понякога се налага т. нар. “частично” или “комбинирано” гласуване, тоест представител на един и същ посредник да гласува от името на двама или повече клиенти”, уточни Дождевски.

“От формална гледна точка чуждестранните инвеститори имат същите права, каквито и местните, но на практика изискванията, които съществуват за участие в ОСА, правят процедурата много по-трудна за чуждестранния нвеститор. Например няма практика крайните клиенти по “омнибус” сметките да бъдат разкривани и на практика това ги лишава от възможността да упражнят правото си на глас ако нямат пълномощно от банката глобален попечител. Такива пречки увеличават и разходите за упражняване на акционерните права”, каза още Дождевски.

По думите му, би било добре да се установят единни стандарти при упражняване на правата за гласуване на ОСА в България и в Европейския съюз.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още