IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат Сребърния фонд да може приоритетно да инвестира на БФБ

От асоциацията предлагат данъчни стимули при инвестиции в колективни инвестиционни схеми от страна на физически лица

10:57 | 12.12.08 г.
Предлагат Сребърния фонд да може приоритетно да инвестира на БФБ

Изменения в Закона за Сребърния фонд с цел предоставяне на приоритетна възможност на фонда за инвестиране в акции, търгувани на българския организиран капиталов пазар, това предлагат от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИК) като мярка за противодействие и намаляване на ефекта от световната финансова и икономическа криза у нас.

Освен това от асоциацията предлагат разработване на данъчни стимули за инвестициите в колективни инвестиционни схеми от страна на физически лица, преразглеждане и намаляване на размера на такси и комисиони, събирани от КФН, БФБ-София АД и Централен депозитар АД, както и разработване и реализация в кратки срокове на инструменти за обезщетяване на собствениците на компенсаторни книжа.

На институционално равнище като мярка за справяне с кризата от АИК предлагат разширяване на обхвата на дейност на Българска агенция за експортно застраховане, включително разработване на допълнителни инструменти с цел ограничаване ръста на междуфирмена задлъжнялост между български контрагенти.

Според АИК е нужно да бъде изградена Българска агенция за международно развитие (наименованието е условно) с цел подпомагане реализацията на български интереси в трети (развиващи се) страни по линия на компенсаторния механизъм до утвърдените лимити по вноската на България като страна-членка на ЕС.

Друга мярка, която трябва да бъде предприета, според АИК, е разработване на пакет от протекционистични мерки (включително строг контрол при внос от не-ЕС страни) и субсидии като контрамярка срещу дъмпингов внос – както на стоки, така и на услуги, включително и по отношение на доставчици от страни-членки на ЕС.

От асоциацията предлагат още намаляване на ДДС с два процентни пункта, понижаване на размера на осигурителните вноски с четири процентни пункта - например при разпределение на ангажиментите между заето лице, работодател и държава, съответно 6%, 10% и 12%.

Нужно е и разработване на механизъм за частично подпомагане на работници и служители в производствени дружества, чиито приходи от продажби са със спад за определен период над определен процент – от асоциацията посочват, че има такива примери от италианското законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още