IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 12 декември

07:56 | 12.12.08 г.
Преглед на печата за 12 декември

Веригите за техника усетиха спад на продажбите
в. Дневник

Бизнесът на веригите за техника, който през последните две-три години се развиваше с мълниеносни темпове и отбелязваше между 20 и 50% годишен ръст на продажбите в различните категории, усети ефекта от финансовата криза. От октомври продажбите им намаляват с между 15 и 20 на сто спрямо същия период на миналата година, съобщиха представителите на основните играчи на пазара - "Техномаркет" и "Технополис". Прогнозата за общото потребление е, че годината все пак ще завърши на плюс, но с по-малък процент.

Вносът на сокове ще свие българското производство
в. Дневник

Българското производство на безалкохолни напитки може да се свие, защото големите търговски вериги стимулират потреблението на вносните сокове и нектари. Това прогнозира председателят на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки Милчо Бошев. Той обясни, че в момента във веригите българската продукция е едва 10%. На пазара се предлагат над 1000 вида подобни напитки от 60 марки. Браншовата организация отчита ръст от 17% на потреблението им за деветмесечието в сравнение със същия период на миналата година. Държавата трябва да вземе мерки за стимулиране на потреблението на български безалкохолни напитки, каза Милчо Бошев.

София иска дела на Ковачки в Общинска банка
в. Сега

София ще направи пореден опит да си върне контрола върху Общинска банка от бизнесмена Христо Ковачки. Столичният общински съвет вчера даде мандат за започване на преговори с Ковачки за откупуване на контролирания от негови фирми 25% дял във финансовата институция.
В момента София държи 70.5% в банката, но по устав не може да взима самостоятелни решения. Това спъва както управлението, така и евентуалната приватизация на банката.

НАП предлага минималната глоба за укриване на оборот да е 10 000 лв.
в. Новинар

Минималната глоба за търговците, които укриват оборот, трябва да се увеличи от 200 на 10 000 лв. Това поиска вчера директорът на териториалната данъчна дирекция на Националната агенция за приходите (НАП) в Пловдив Николай Брънчев. По думите му сегашната санкция от 200 лв. не е ефективна и не води до търсения ефект – изсветляване на сивата икономика. Предложението е изпратено на директора на агенцията Мария Мургина, уточни Брънчев.

Варна е запазила само 1/5 от сградите паметници на архитектурата
в. Дневник

Под 100 на брой са запазените в оригинален вид сгради паметници на архитектурата във Варна. Преди 20 години Националния институт за паметници на културата е описал като уникални 560 обекта. Това съобщи арх. Емил Пасков, съаватор заедно с Георги Кацарски на книгата "Варна - архитектура и архитекти". Изданието е изследователски труд, който проследява историята на града от Освобождението до 2000 година.
Авторите са категорични, че грубата промяна на архитектурното лице на Варна през последните години, чрез вграждане на фасади или събаряне и построяване наново на уникални сгради, обезличава града.

ДНСК замижа за незаконен строеж под Витоша
в. Сега

Абсурдно писмо е изпратила Районната дирекция за национален строителен контрол до главния архитект на София Петър Диков. РДНСК е отказала да се занимава със сигнал на Диков за незаконно строителство в престижния квартал "Бояна" с аргумента, че той няма статут на заинтересовано лице.
"Сигнализирах РДНСК за 7-етажна сграда, пусната от бившия районен архитект на район "Витоша". Той е извършил двойно нарушение - във Витошката яка се допуска до 3-етажно строителство, а за големи сгради, какъвто е случаят, разрешението трябва да дойде от мен", обясни Диков. На тези основания той е поискал от РДНСК да отмени строителното разрешение като незаконосъобразно и издадено от некомпетентно лице.

"Карфур" продължава експанзията си в България
в. Дневник

Най-голямата търговска верига в Европа "Карфур" не е променила плановете си за бърза експанзия в България въпреки финансовата криза и спада на продажбите, съобщиха източници близки до компанията. Преди ден стана ясно, че веригата е сключила договор и за магазин в Русе, който ще се намира в строящия се мол "Гранд плаза". Там "Карфур" ще ползва 10 хил. кв.м търговска площ. Очаква се молът да бъде завършен през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още