IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Само един на всеки петима българи се чувства европеец

От анкетираните 36 на сто смятат, че по-скоро губим от членството, а 22 на сто твърдо смятат, че губим

16:40 | 11.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Само един на всеки петима българи се чувства европеец

Общо 22 на сто от българите се чувстват европейци в голяма степен, 45 на сто се чувстват по този начин в малка степен, а 32 на сто не се чувстват европейци. Това показват данни от социологическото изследване „Обществени нагласи в края на втората година от членството на България в ЕС“ на агенция „АССА - М“, представено от ръководителя на агенцията Михаил Мирчев, съобщи БТА.

Проучването е направено в началото на декември, анкетирани са 1650 души на възраст между 18 и 60 години. Проучването е второ по темата след това от декември 2007 г.

„Европейците“ са най-много в София - 33 на сто, а в другите общини на страната - около 20 на сто. Процентът на чувстващите се европейци е по-висок сред по-младите, при средната класа той е 34 на сто, а при работническата класа - 15 на сто.

Според 8 на сто от анкетираните страната печели от членството в ЕС, според 10 на сто - ще печелим в следващите 2-3 години, а според 20 на сто - в следващите 7-10 години. Общо 34 на сто отговарят, че по-скоро печелим от членството в ЕС, 46 на сто - че това ще се усети в следващите 2-3 години, а 55 на сто смятат, че това ще стане в следващите 7-10 години.

От анкетираните 36 на сто смятат, че по-скоро губим от членството, а 22 на сто твърдо смятат, че губим.

На въпрос дали лично са имали полза от членството в ЕС или семейството им е изпитало такава полза, 16 на сто отговарят положително, 10 на сто - че са имали и полза, и вреда, а 29 на сто посочват, че не са имали нито полза, нито вреда. Общо 23 на сто заявяват, че са имали вреда от членството на България в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още