IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Масларова: Купувайте българското, за да намалим безработицата

Ще се стимулират работодателите да запазват работните места при въвеждане на намалено работно време

13:59 | 10.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Масларова: Купувайте българското, за да намалим безработицата

По време на икономическа криза е важно обществото да бъде солидарно и да купуваме българските стоки, защото така се стимулира икономиката като цяло и се подпомага запазването на работните места, каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова. Тя съобщи, че от началото на декември до вчера в страната са регистрирани 201 нови безработни.

Масларова посочи, че една от основните мерки, предложени от социалното министерство за справяне с кризата, е стимулиране на работодателите да запазват работните места при въвеждане на намалено работно време, като  целта е да не се допуснат сътресения на пазара на труда и съответно и в реалния сектор.

Тя даде пример, че при въвеждане в дадено предприятие за част от работниците на 4 или 6-часов работен ден за период от няколко месеца и съответно намаляване на заплащането, държавата на базата на разработени проекти по Националния план по заетостта ще подпомага работниците с месечни плащания в размер на поне 120 лв. (към основното възнаграждение).

Социалният министър отново посочи, че един от най-засегнатите от кризата и безработицата отрасли се очертава да бъде строителството. Затова чрез социално-инвестиционния фонд на министерството и по проекта „Красива България” ще се реализират над 1000 вече готови малки проекти на общините за строителство на социална инфраструктура, като домове за деца и възрастни хора, детски градини, обществени кухни и др., като за целта са определени общо 60 млн. лв.

Предвижда се при реализирането на проектите да бъдат заети около 15 хил. човека, голяма част от които – безработни.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още