IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ООН: Икономическата криза няма да намали изискванията на туристите

Измененията в европейската Директива за пътническите пакети, се предвижда да бъдат приети от ЕК през есента на 2010 г.

08:57 | 10.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
ООН: Икономическата криза няма да намали изискванията на туристите

Икономическата криза няма да намали изискванията на туристите, а може и да ги увеличи, независимо че се очаква известен спад в световен мащаб на броя на туристите. Това каза регионалният ръководител на Световната организация по туризъм към ООН Едуардо Файос-Сола по време на проведена в София конференция по въпросите за защита на потребителите на туристически услуги.

Сола посочи, че започналата като финансова криза напоследък прераства в икономическа, което вече се усеща в някои отрасли на реалната икономика, но туризмът засега е слабо засегнат. Според представителя на ООН, за противодействие на кризата в туризма ще са необходими обединените усилия на страни от цял свят, а не само на ЕС, за да се излезе от затрудненията в по-кратък срок и със сравнително добро състояние на фирмите.

От Световната туристическа организация смятат, че по време на криза ще е необходимо да се влагат повече средства за реклама с цел привличане на туристи.

В тази връзка български туристически агенции предложиха ООН да изготви по-точни прогнози за развитието на кризата в туристическия бранш, за да могат туристическите фирми да вземат съответните мерки.

Други туроператори пък обърнаха внимание на факта, че тъй като в много случаи туристическият пакет се закупува седмици преди почивката, в страни от ЕС има гаранционни фондове, които при евентуален фалит на даден туроператор и съответно невъзможност да се реализирал туристическия пакет, на туристите се връщат парите в пълен размер – а в България няма такъв фонд.

На конференцията беше съобщено, че измененията в европейската Директива за пътническите пакети, които дават по-голяма сигурност на туристите за защита на интересите им, се предвижда да бъдат приети от ЕК през есента на 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още