IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Все повече българки участват в пазара на труда, броят им във властта пада

Все още се робува на стари стереотипи за ролята на мъжа и жената както в обществения, така и в личния живот

18:04 | 09.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Все повече българки участват в пазара на труда, броят им във властта пада

Участието на жените на пазара на труда нараства от 47,5 на сто през 2007 г. до 56,7 на сто през 2008 г., показват данните от социологическо проучване, отбелязани в Националната стратегия за насърчаване на равнопоставеността на половете за периода 2009-2015 г., която ще бъде обсъдена от правителството утре, съобщи правителствената информационна служба.

Броят на жените в парламента обаче е намалял от 26 на сто в 38-то Народно събрание на 22 на сто в 40-то НС, а делът на жените кметове е едва девет на сто.

Основната цел на стратегията е да се създадат гаранции за равно третиране, равен достъп до ресурсите на обществото и равно участие при вземането на решения на жените и мъжете в България.

Според социологически проучвания, изпълнени по поръчка на Министерство на труда и социалната политика (МТСП) през лятото на 2008 г., виждането, че жените и мъжете в България имат равни възможности за професионално и личностно развитие, се споделя от обществото като цяло. Рядкост са драстичните случаи на дискриминация по полов признак.

Въпреки това все още се робува на стари стереотипи за ролята на мъжа и жената както в обществения, така и в личния живот, които до голяма степен предопределят наличието на известни различия между положението на жените и мъжете. Продължават да съществуват определени нагласи, според които дадени професии, роли в семейството или сфери на дейност са по-подходящи за определен пол.

Макар и да не съществува нагласата, че женският труд е по-евтин, има различия в заплащането на труда на двата пола, показва проучването. Причината е, че в секторите, в които преобладават жените (образование, здравеопазване, услуги, държавна администрация), трудът е по-ниско платен или жените заемат по-ниско платени длъжности. Така разликата в заплащането между съвкупността на жените и мъжете в някои сектори достига до 30 на сто.

Освен това жените по-често и по-продължително отсъстват от пазара на труда поради майчинство и отглеждането на децата или други зависими членове на семейството, което дава отражение както върху трудовия им доход, така и върху размера на техните пенсии. Понякога поради страховете и предразсъдъците на някои работодатели по отношение на младите жени, на които им предстои да имат деца, е по-трудно те да започнат работа.

В първия си доклад за постигането на целите на хилядолетието за развитие България е заложила до 2015 г. да постигне намаляване на диспропорциите в заплащането (делът на заплатите на жените в заплатите на мъжете да стане 80 на сто), както и увеличаване на ролята им в управлението (заеманите от жени места в парламента и в общинските съвети да достигнат 40 на сто).

Една от основните цели на стратегията е постигането на равнопоставеност на половете в икономическата и социалната област. Тук се залага постигане на целите на Лисабонската стратегия в областта на заетостта, премахването на разликите в заплащането на труда на мъжете и жените, насърчаване на женското предприемачество и т. н.

Друга цел е свързана с насърчаване на съвместяването на професионалните и семейните задължения. Това ще става чрез поощряване на ползването на родителски отпуск от страна на бащите, развитие на гъвкавите форми на заетост и гъвкавото работно време, което да е благоприятно за работниците със семейни задължения, подобряване и разширяване на обхвата на социалните услуги за деца и зависими членове в семейството.

Ще се работи за насърчаване на равнопоставеността на половете във властта и при вземането на решения - при представителството и участието на жените и мъжете в политиката, при заемане на ръководни позиции в икономиката, както и в органите, вземащи решения в областта на развитието на науката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още