IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Българите пият алкохол под средното за Европа, наблягаме на бира и вино

Производителите на алкохол очакват ефекта от кризата върху бранша през пролетта на 2009

17:20 | 09.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Българите пият алкохол под средното за Европа, наблягаме на бира и вино

Като цяло българите пият алкохол малко под средното за Европа, сочи изследване на „Евробарометър”, представено днес на пресконференция от Асоциацията на производителите, търговците и вносителите на спиртни напитки.

Така например докато средно за Европа въздържателите (неупотребявали алкохол през последната година) са 25%, то за България те са 38%, като според данните италианците са най-големи въздържатели (40%), а в Дания не употребяват алкохол само 7% от анкетираните.

Освен това, употребяващите алкохол 2-3 пъти месечно за България са 15%, а за Европа – 17%; а 2-3 пъти седмично „вземат чашката” 21% от българите при 23% средно за Европа. Любопитно е, че употреба на повече от 4 питиета наведнъж декларират само 1% от българите (което е най-ниско за Европа), докато за Ирландия показателят е 34% (най-високо за Европа), при средно за Европа 10%.

На въпрос на Investor.bg от Асоциацията на производителите, търговците и вносителите на спиртни напитки отговориха, че нямат точни данни към момента за производството и консумацията на алкохол в страната, но от четири години насам се забелязвала трайна тенденция за увеличение на консумацията на бира и вино за сметка на високоалкохолни напитки. Увеличава се също и консумацията на вносен алкохол, въпреки че делът българския все още е над 90%.

Производителите на алкохол изказаха мнение, че вероятно икономическата криза в техния бранш ще се усети през пролетта на 2009 г. и опасенията им в тази връзка са, че може да се увеличи делът на сивата част в алкохолния бранш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още