IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Започна изтегляне от пазара на продукти от свинско месо от Ирландия

Ветеринарните служби откриха в хладилни бази и преработвателни предпрития днес още около 40 т ирландско свинско

14:52 | 09.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Започна изтегляне от пазара на продукти от свинско месо от Ирландия

Със заповеди на ветеринарните инспектори от ДВСК собствениците на месопреработвателни предприятия започват да изтеглят от пазара готова продукция, в която е било вложено свинско месо с произход от Ирландия, съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба.

Стоките ще останат под възбрана до излизането на резултатите от лабораторните анализи. Следи се стриктно за спазването на заповедта на ветеринарните служби.

Ветеринарните служби откриха в хладилни бази и преработвателни предпрития днес още около 40 т ирландско свинско след засечените вчера 60 тона, с което общото количество месо с произход от Ирландия става около 100 т. То е поставено под възбрана и в момента се взимат проби за анализи.

Сборните проби от всяка партида месо ще бъдат изпратени за изследване в референтните за ЕС лаборатории в Белгия или Холандия. При доказано наличие на диоксин месото и продукцията ще се унищожават под контрола на НВМС.

Дори внесено през трета страна ирландско свинско месо може да бъде засечено от ветеринарните служби по документите за произход, с които всяка партида се придружава, се казва в съобщението.

До сряда се очаква да приключат проверките на всичките 437 месопреработвателни предпрития на територията на цялата страна.

Заради кризата със заразеното свинско месо в месопреработвателния сектор в Ирландия на риск са изложени до 6000 работни места. Вероятната причина за заразяването на месото е машинно масло, смесено с фураж, стана ясно вчера.

Ирландското правителство разкри псотенциалната заплаха за здравето в събота и нареди изтеглянето от пазара или унищожаването на всички продукти от свинско месо, произведено в страната след 1 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още