IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Промишленото производство започна да намалява спрямо миналата година

Приходите от продажбите в промишлеността през октомври в сравнение с предходния месец намаляват с 3,4%

12:00 | 09.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Промишленото производство започна да намалява спрямо миналата година

През октомври 2008 г. общото промишлено производство е с 0,6% по-голямо в сравнение с предходния месец, а на годишна база се отчита спад с 1,9%, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Вероятно през следващите месеци данните на статистиката ще превърнат понижението в тенденция предвид обявените напоследък серия от мерки за закриване на производства или временното им преустановяване.

За сравнение през септември индексът нарасна със 7,1% на месечна и с 1,2% на годишна база.

Общият индекс на промишленото производство се определя в голяма степен от индекса на преработващата промишленост, който през октомври 2008 г. нараства с 0,1% спрямо индекса за септември.

На месечна база е увеличено производството на тютюневи изделия с 29,7%, а в издателската и полиграфическата дейност, възпроизвеждането на записани носители ръстът е с 14,6%.

Намаление спрямо септември е регистрирано при производството на химични продукти - със 7,1%, при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 6,3%, при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 3,9%.

В преработващата промишленост на годишна база промишленото производство намалява с 1,6%, а в добивната промишленост - със 17%. Значително е намалението в добива на метални руди - с 49,6%.

Също по предварителни данни приходите от продажбите в промишлеността през октомври в сравнение с предходния месец намаляват с 3,4%. Приходите от продажби в преработващата промишленост на месечна база са с 4,2% по-малко. В добивната промишленост продажбите намаляват с 12,5%, а в производството и разпределението на електроенергия, газ и вода има увеличение с 5,8%.

На годишна база през октомври приходите от продажби са с 5%, като намалението в преработващата промишленост е също с 5%. По-малко са продажбите при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 19,4%, и при производството и леенето на метали - с 15,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още