IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Приходите във вътрешната търговия продължават да забавят ръста си

В търговията на едро е регистриран незначителен ръст от 0,1%, който влияе съществено върху общия индекс за търговския сектор

11:17 | 09.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Приходите във вътрешната търговия продължават да забавят ръста си

Приходите от продажби през октомври 2008 г. нарастват с 1,1% спрямо съответния месец на предходната година, показват предварителни данни на националния статистически институт (НСИ).

За сравнение през септември приходите от продажби във вътрешната търговия нараснаха с 3% на годишна база спрямо ръста от 3,1% за август и съответно 11% и 6% за юли и юни.

В търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили е отчетен ръст от 4,4% в резултат основно на увеличението в търговията с автомобили и мотоциклети с 8,7%. Индексът се редуцира от намалението, регистрирано в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – 2,4%. Двете дейности имат близки относителни тегла и заедно създават над 97% от обема на приходите.

Нарастването на приходите в търговията на дребно е 2,8%, което се дължи на положителните темпове в търговията с фармацевтични и медицински стоки – 7,9%, в неспециализираната търговия с разнообразни стоки – 6,2%, в търговията с храни, напитки и тютюневи изделия – 4,5% и в търговията със стоки за домакинството и битова техника – 3,1%.

Влияние върху общия индекс в посока надолу оказват отрицателните темпове в търговията на дребно с други стоки (-0,9%, в търговията на дребно, извършвана извън магазините (-0,1%) и в ремонта на домакински и битови уреди - също -0,1%.

В търговията на едро е регистриран незначителен ръст от 0,1%, който влияе съществено върху общия индекс за търговския сектор, тъй като дейността формира около 70% от обема на приходите.

Положителен темп е отчетен в търговията на едро с храни, напитки и тютюневи изделия – 1,3%, а под нивото на октомври 2007 г. остават търговията с машини и оборудване (-0,2%), търговията с неселскостопански междинни продукти (-0,5%) и търговията със стоки за домакинството (-3,2%).

През октомври 2008 г. в сравнение с предходния месец приходите от продажби отбелязват ръст от 1,4%, определен от комплексното взаимодействие между по-високите положителни темпове в търговията с автомобили и горива и в търговията на дребно - съответно 3,3% и 2,4% и по-ниския ръст в търговията на едро – 0,8%.

За периода януари - октомври 2008 г. приходите от продажби нарастват с 5,4% в сравнение със същия период на 2007 г. вследствие на увеличението във всички основни търговски дейности. По-висок ръст е отчетен в търговията с автомобили и горива (10,2%) и в търговията на дребно (6,3%). Индексът се редуцира от по-ниския положителен темп в търговията на едро (4,3%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още