IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Глоба от 60 хил. лв. за имитация на олио

„Златен лъч” ЕООД е разпространявало бутилирано олио с надпис “Loris Klas Olio”, като са налице множество прилики в оформлението и дизайна на бутилките с тези на „Клас олио” ООД

10:30 | 09.12.08 г.
Глоба от 60 хил. лв. за имитация на олио

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция в размер на 60 хил. лв. на „Златен лъч” ЕООД, гр. Благоевград, за извършено нарушение по чл. 33, ал. 1 от Закона за защита на конкуренцията, съобщиха от КЗК.

Производството е образувано по молба на „Клас олио” ООД, с. Карапелит, обл. Добрич. Дружеството произвежда основно рафинирани масла и мазнини, които разпространява в страната и чужбина и е притежател на комбинираната марка „Клас олио”.

От комисията са установили, че от февруари 2008 г. „Златен лъч” разпространява на едро на българския пазар бутилирано олио с надпис “Loris Klas Olio”, като са налице множество прилики в оформлението и дизайна на бутилките с тези на молителя.

Освен високата степен на сходство между двата продукта, КЗК отчита и обстоятелството, че става въпрос за стока от първа необходимост, при която потребителят залага на име, вече утвърдено на пазара, каквото е „Клас Олио” и по този начин възниква обективна възможност за заблуда на потребителите, се посочва в съобщението.

КЗК счита, че описаното поведение е явно нарушение на добросъвестната търговска практика, с което се пренебрегват основни принципи на конкуренцията.

Постановено е прекратяване на нарушението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още