IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Резервът на БНБ намаля с 1,1 млрд. лв. за седмица до 27 млрд. лв.

С 1,19 млрд. лв. намалява депозитът на правителството и бюджетните организации в БНБ за седмицата до 5 декември

09:28 | 09.12.08 г.
Резервът на БНБ намаля с 1,1 млрд. лв. за седмица до 27 млрд. лв.

Активите на управление "Емисионно" на БНБ намалява с 1,1 млрд. лв. за първата седмица на декември до 26,9 млрд. лв., показва седмичната статистика на институцията.

С 1,19 млрд. лв. до 9,54 млрд. лв. намалява депозитът на правителството и бюджетните организации в БНБ за седмицата до 5 декември. Задълженията към банката намаляват с 157 млн. лв. до 5,39 млрд. лв., като това са основно минимални задължителни резерви. Банкнотите и монетите в обръщение се увеличават с 285 млн. лв. до 8,65 млрд. лв.

За седмицата с 805 млн. лв. до 2,78 млрд. лв. намаляват депозитите и паричните средства в чуждестранна валута на управление "Емисионно". Със 72,4 млн. лв. до 1,52 млрд. лв. намалява стойността на графа "монетарно злато и други инструменти в монетарно злато".  С 214 млн. лв. до до 22,62 млрд. лв. намаляват инвестициите в ценни книжа на управление "Емисионно".

През август, септември и октомври 2008 г. фискалният резерв на правителството в БНБ се влошава спрямо съответния период на 2007 г.

Причините за това може да са две - или по-малки приходи в държавната хазна поради отражението на световната криза, или увеличени харчове от страна на правителството. Държавният бюджет се попълва основно от данък добавена стойност и при очакваното намаляване на вносните стоки, поради затягането на кредитния пазар и намаляването на чуждите инвестиции, приходите на държавата от ДДС може да намалеят.

Вече сме в най-силния по отношение на харченето месец декември, в който през 2007 г. фискалният резерв в БНБ е намалял с 2,07 млрд. лв.

Във фискалния резерв влизат всички налични средства на държавата - салдата в левове и валута по сметките на всички бюджетни организации. Основно се попълва от реализираните бюджетни излишъци. В това число влизат централният бюджет, министерствата и агенциите, НОИ, здравната каса, Сметната палата, съдът, извънбюджетните сметки, получените заеми и други високоликвидни външни активи на правителството, включително и средствата от освободеното обезпечение при двете сделки по замяна на външния дълг без депозитите на общините и валутните резерви на Централната банка.

Във фискалния резерв влизат и салдата на правителството и бюджетните организации в търговските банки, които държавата поддържа за постъпване на данъци, мита и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 02.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още