IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ДКЕВР глоби ЧЕЗ и Е.ОН с по 20 хил. лева заради цените на услугите им

Клиентите на електроразпределителните компании от октомври трябваше да заплащат най-много 19 лв. за повторно включване на тока

13:41 | 08.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
ДКЕВР глоби ЧЕЗ и Е.ОН с по 20 хил. лева заради цените на услугите им

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) днес реши да наложи принудителни санкции на електроенергийните предприятия ЧЕЗ и Е.ОН, които не изпълняват решението й за въвеждане на единни цени за допълнителните услуги, съобщиха от ДКЕВР.

Чешката и немската компании наскоро писмено декларираха, че няма да се съобразят с решението на регулатора и затова ще бъдат глобени с по 20 хил. лева всяка. Абонатите на ЧЕЗ продължават принудително (тъй като в противен случай не им се включва електрозахранването) да заплащат цена от 40 лв. за повторно вкючване на тока.

С цел уеднаквяване на принципите при формирането на цените и защита на потребителите, ДКЕВР утвърди през миналия месец пределни цени на услугите за всички дружества.

В съответствие с приетото решение клиентите на електроразпределителните компании трябваше да заплащат най-много 19 лв. за повторно включване на тока, а пререгистрация, откриване и смяна на партида да се извършват безплатно на територията на цялата страна.

Регулаторът изиска от електроразпределителните дружествата да изработят нови ценоразписи и да ги представят в комисията най-късно до средата на месец ноември, което обаче не се е случило още.

Еврокомисарят за защита на защита на потребителите Меглена Кунева заяви днес, че подобно неспазване на правилата от страна на електроразпределителните дружества е „абсолютно недопустимо” и е прецедент в рамките на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още