IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Мостстрой АД

Вчера стартира търговията с акциите от увеличението на капитала на дружеството, което бе гласувано от акционерите още в края на юни

12:20 | 06.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата – Мостстрой АД

Книжата на Мостстрой АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в поредното издание на рубриката “Акция на седмицата”. Вчера стартира търговията с акциите от увеличението на капитала на дружеството от 1,11 млн. лв. на 5,57 млн. лв., което бе гласувано от акционерите още в края на юни тази година. Така срещу всяка стара акция бяха раздадени по пет нови.

Вчера по позицията бяха прехвърлени 13 398 лота в общо 131 сделки, при което цената им отчете спад от 12% до 3,52 лв. за брой.

В началото на седмицата пък бе публикуван консолидираният отчет на Мостстрой за деветмесечието, който показа загуба от 207 хил. лв. спрямо печалба от 53 хил. лв. за съпоставимия период на 2007 г. Консолидираните нетни проходи от продажби намаляват с 30,3% за деветмесечието на годишна база до 17,5 млн. лв.

Най-голямо въздействие върху финансовото състояние и ликвидността на Мостстрой през текущата година се оказват проблемите, свързани с отпускане на финансов ресурс по проекти по линия на предприсъединителните програми и Структурните фондове на ЕС, както и последващото частично забавяне на разплащанията от страна на възложителите, се казва в междинния доклад за дейността.

Дейността на фирмите, заети в сферата на инфраструктурата, има ясно изразен сезонен характер. Строителството се извършва главно в периода март-октомври. От друга страна, разплащанията с възложителите се осъществяват в края на съответната календарна година, когато е и крайният срок за изразходване средствата от държавния бюджет. Налице е обратнопропорционална зависимост между извършвани дейности – разплащания. Паричните постъпления дружествата в бранша получават в началото на съответната календарна година, а дейността си извършват основно през второто и третото тримесечие. Извършват се допълнителни разходи, които на практика намаляват или изразходват изцяло печалбата, уточняват още от компанията.

За последната година Мостстрой понижи пазарната си капитализация с над 90%.

Предприятието Мостстрой е създадено през 1970 г. във връзка със започващото строителство на автомагистрали в България, като самостоятелно предприятие в състава на Стопанско обединение „Пътни строежи”. Сред обектите, възложени на предприятието са мостовете на язовир „Цонево”, мостовете във Велико Търново (1972 – 1976г.) и „Аспаруховия мост” във Варна (1974 – 1976г.).

До месец юли 1997 г. Мостстрой е държавно предприятие, а след включването му в масовата приватизация, то е приватизирано на 100% през периода 1997–2000 г. Към момента Мостстрой е част от групата на Бургаски корабостроителници АД, което притежава 49% от капитала. В същата група е и друга публична инфраструктурна компания – Холдинг Пътища АД.

Материалът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
 

Свързани компании:

Мостстрой АД /в несъстоятелност/(5MY)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още