IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

От 8 декември влиза в обращение нова банкнота от 10 лв.

Банкнотите от 10 лева, емисия 1999 г., ще продължават да бъдат в обращение заедно с банкнотите от новата емисия

14:58 | 05.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
От 8 декември влиза в обращение нова банкнота от 10 лв.

От 8 декември Българската народна банка пуска в обращение като законно платежно средство нова банкнота с номинална стойност 10 лева, емисия 2008 година, съобщиха от банката.

Банкнотата запазва размера, цвета и графичното оформление на банкнотата от 10 лева, емисия 1999 г.  Основно различията в новата банкнота се изразяват в промяната на годината на емисия; актуализиране на подписите на управителя на БНБ и на главния касиер на БНБ в долния десен ъгъл на лицевата страна на банкнотата; изменение на антикопирната ивица и осигурителната нишка; добавяне на скрит образ; добавяне на контрастно изображение „БНБ“ към водния знак и добавяне на бифлуорисценция.

Банкнотите от 10 лева, емисия 1999 г., ще продължават да бъдат в обращение заедно с банкнотите от новата емисия.

През последните няколко месеца в БНБ се наблюдава постоянна тенденция на задържани от обращение неистински банкноти от купюр 20 лв. в сравнение с броя задържани от обращение през предходните шест месеца фалшиви банкноти от този купюр, се казва още в съобщението на централната банка.

Неистинската банкнота от купюра 20 лв. е най-често фалшифицирана банкнота от началото на 2008 г. и нейният дял представлява 76% от всички задържани в БНБ неистински левови банкноти към края на октомври.

Количеството банкноти в парично обращение от купюр 20 лв., емисии 1999 и 2007 г. в края на септември 2008 г. е 103,9 млн. броя, отбелязват от банката. Сравнението на данните показва, че броят на неистинските банкноти от купюр 20 лв. е наистина малък спрямо броя на банкнотите в парично обращение, успокояват от БНБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още