IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 5 декември

07:51 | 05.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 5 декември

Договаряме газ от Египет
в. Стандарт

Има реална възможност през 2011 г. България да получава природен газ от Египет. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров след среща с министъра на петрола на Египет Самех Фахми.

Това ще стане чрез свързване на египетската газопреносна мрежа с турската в две направления. По-бързият вариант за нас е доставка по газопровода, свързващ Гърция, Турция и Италия. Водят се разговори и за свързване на "Набуко" с арабския газопровод. Друг вариант страната ни да получава газ е като ползва част от транзита на газ от Египет към източната част на Турция. За това обаче е необходимо и съгласието на "Газпром", уточни Димитров. Първоначално обемът на доставката ще е между 0,5 и 2 млрд. кубически метра.

София ще плати 2900 евро на кв.м в "Младост"
в. Дневник

Цена от 5680 лв. на кв.м трябва да плати Столичната община, за да отчужди имот в кв. "Младост 1", нужен за строителството на станция на метрото. Обезщетението от общо 732 800 лв. за 129 кв.м е присъдено от Софийския градски съд през лятото на тази година и е окончателно. Цената е над 15 пъти по-висока от средната за парцелите в тази част на града. За двете години от започването на отчуждаването до решението на съда един и същи оценител е повишил стойността на имота 38 пъти, обяви кметът Бойко Борисов. Теренът е мястото, на което излизат стълбите на метростанцията, уточни главният архитект Петър Диков.

Шеф на "Нюз корп" се срещна с премиера заради цифровизацията
в. Дневник

Главният изпълнителен директор на "Нюз корпорейшън" за Европа Том Мокридж се е срещнал с премиера Сергей Станишев в четвъртък, за да обсъди проблеми, свързани с предстоящата цифровизация, научи "Дневник". Причината са промени в Закона за радиото и телевизията, с които трябва да се осигури преминаването към дигитално разпространение на тв сигнала от средата на 2009 г. Срещу новите текстове има много възражения и от бизнеса, и от Съвета за електронни медии (СЕМ). Нито от Би Ти Ви (собственост на "Нюз корп"), нито от пресслужбата на Министерския съвет обаче потвърдиха официално за провелата се среща. След разговора със Станишев се очакваше Мокридж да се види и с представители на СЕМ и Комисията за регулиране на съобщенията.

Комисията по транспорт и съобщения пък отказа да се съобрази с предложението на Асоциацията на радио- и телевизионните оператори (АБРО), чийто изпълнителен директор Гриша Камбуров поиска да се удължи времето за депозиране на предложения за промени в Закона за електронните съобщения именно заради срещата с премиера. Споровете за бъдещите цифрови мултиплекси в комисията продължават. Очаква се именно новият собственик на НУТРС да изгради първия мултиплекс.

БСП спира с още 5 години давността за държавни имоти
в. Сега

БСП има намерение да пресече нездравите апетити за придобиване на държавни и общински имоти по давност. Червените депутати Бойко Великов и Стойко Танков предлагат поредното "спиране на часовника", тъй като все още централната и местните власти имат много работа по изясняване на собствеността на огромен брой сгради, терени и т.н. Съгласно Закона за собствеността, ако някой ползва имот и му плаща съвестно данъците, след 10 или дори 5 години може да го придобие по давност.

Предното удължаване на мораториума за давността бе в края на 2007 г. Тъй като сегашният срок изтича след броени дни, от БСП предлагат ново удължаване - този път с 5 години. Според юристи въпросът е свързан и с имотните претенции на Симеон Сакскобургготски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още