IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Увеличават капитала на енергийния холдинг чрез бюджета на МИЕ

Държавата безвъзмездно ще придобие 62 648 905 поименни акции от „Топлофикация София” АД, които са собственост на Столична община

17:48 | 04.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Увеличават капитала на енергийния холдинг чрез бюджета на МИЕ

Министерският съвет разреши чрез бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) да бъдат закупени акции за 400 млн. лв. С тях ще бъде увеличен капиталът на „Български енергиен холдинг” ЕАД с цел осъществяване на инвестиционни намерения, се казва в съобщението на пресцентъра на Министерски съвет.

Държавата безвъзмездно ще придобие 62 648 905 поименни акции от „Топлофикация София” АД, които са собственост на Столична община. По този начин тя ще стане 100% собственик на дружеството.

„Топлофикация София” е най-голямата топлофикационна компания в страната с над 3000 МВт топлинна и 280 МВт електрическа разполагаема мощност. По комбиниран способ тя произвежда над 1 млрд. кВтч електроенергия годишно. Предоставя топлофикационни услуги на над 400 000 домакинства в столицата, припомнят от пресцентъра.

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров заяви, че МИЕ предвижда да бъде цедиран (продаден) дългът на Топлофикация София към Булгаргаз в полза на енергийния холдинг.

Димитров съобщи още, че прогнозното поскъпване на природния газ от 1 януари 2009 г. с около 25 на сто по всяка вероятност ще бъде разсрочено през годината, за да се подкрепи бизнесът, като се има предвид че се очаква през второто тримесечие цените на газа да бъдат намалени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още