IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

РИОСВ София одобри предложението за строежа на завод за столичния боклук

Миналата седмица ЕК ни изпрати последно предупреждение заради несправянето с проблема с боклука

17:12 | 04.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
РИОСВ София одобри предложението за строежа на завод за столичния боклук

Експертният екологичен съвет към Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) София е одобрил инвестиционното предложение за изграждане на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община, съобщиха от инспекцията.

В съвета са участвали експерти от РИОСВ - София, зам.-кметът на София Мария Бояджийска, представители на Столична община, кметовете на районите Кремиковци, Яна и Долни Богров, експерти на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве, Басейнова дирекция „Дунавски район“ и представители на неправителствените организации „Еко мрамор“ и „Екогласност“.

Инвестиционното предложение за изграждане на интегрирана система от съоръжения за третиране на твърди битови отпадъци, с възложител Столична община, предвижда изграждане на система от съоръжения за третиране на смесено събрани твърди битови отпадъци, припомнят от инспекцията.

Въз основа на направени предпроектни проучвания са определени две площадки - Хан Богров и Яна-Садината, за изграждане на съоръженията за третиране на отпадъците, включени в предложената интегрирана система.

На площадка Яна-Садината се предвижда изграждането на инсталация за механо-биологично третиране на смесено събрани твърди битови отпадъци, депо за неопасни отпадъци и пречиствателна станция за отпадни води. На площадка Хан Богров се предвижда изграждане на инсталация за компостиране на разделно събрани отпадъци от паркове и градини (зелени отпадъци) и инсталация за компостиране на разделно събрани хранителни отпадъци.

Миналата седмица Европейската комисия изпратила последно писмено предупреждение на България заради неуспеха на страната да се справи с проблема с боклука в София. Първото предупреждение беше изпратено през октомври 2007 г. и след задълбочен анализ на отговора на българските власти комисията все още смята, че ситуацията е незадоволителна, и затова е решила да изпрати последно предупреждение.

Според ЕК, въпреки че няма ясно определен краен срок за сключване на договори за интегрираната система за управление на боклука, остава неясно как българското правителство ще се справи трайно с проблема.

Според европейското законодателство ако страната членка не спази задълженията си в определен срок след изпращането на последно предупреждение, то ЕК може да реши да заведе дело срещу страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още