IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предлагат началният капитал за регистриране на ООД да стане 100 лв.

След като през ноември депутатите не приеха минималният капитал да стане 500 лв., сега правителството прави още по-драстично предложение

16:33 | 04.12.08 г.
Предлагат началният капитал за регистриране на ООД да стане 100 лв.

Началният капитал за регистриране на дружество с ограничена отговорност се намалява 50 пъти – от 5000 лв. на символичните 100 лв., предвиждат утвърдените от правителството предложения за промени в Търговския закон, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. 

Високият размер на минималния капитал досега е една от пречките за стартирането на малък бизнес, посочват от правителството. Очаква се значителното му понижаване да стимулира предприемачите да реализират проектите си, което да доведе до откриване на нови работни места.

Резултатите от проучване на Световната банка, обхващащо 178 страни, сочат, че в 75 държави липсва изискване за начален капитал, посочват от пресцентъра. По показателя сума на минималния капитал за стартиране на бизнес, отнесена към брутния национален доход на човек от населението, България е на 36-о място в класацията с 56,3 на сто. Изводите от проучването отчитат значително повишаване на активността в страните, които са премахнали или чувствително са намалили изискването за минимален капитал.

Миналия месец депутатите решиха при гласуването на второ четене на промени в Търговския закон минималният капитал за регистриране на ООД да остане 5 хил. лв., а не 500 лв., както беше предложено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още