IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България с най-застаряващо население в Източна Европа

През 2050 г. делът на пенсионерите спрямо общата работна сила у нас се очаква да достигне малко над 60%

11:01 | 04.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
България с най-застаряващо население в Източна Европа

През 2050 г. България ще бъде на първо място в Източна Европа по застаряване на населението, показва анализ на Allianz Global Investors.

Делът на пенсионерите спрямо общата работна сила у нас се очаква да достигне малко над 60% до 2050 г., което е най-високата стойност от разгледаните в анализа държави. Останалите са Чехия, Словения (и двете с очакван дял от около 55 на сто), Хърватска, Унгария, Полша, Румъния, Словакия, (с очакван дял от около 50 на сто), Латвия, Литва и Естония (при последните 3 държави очакваният дял на пенсионерите през 2050 г. е около 45 на сто).

Към 2005 г. делът на пенсионерите в общата работна сила в България е около 25 на сто, което отново е една от най-високите стойности (по-висока с около 1-2% е само в Хърватска), показват още данните от анализа.

Според анализаторите на Allianz активите на частните пенсионни фондове в Източна Европа ще растат с 19,1% на годишна база, като от сегашните 50,8 млрд. евро ще достигнат 244,9 млрд. евро през 2015 г.

Сред едно от големите предизвикателства пред развитието на частната пенсионна система в глобален мащаб, Allianz вижда ниската инвестиционна култура на голяма част от хората. В анализа са цитирани данни от анкета в САЩ (страната с най-силно развити капиталови пазари), според която само половината от запитаните са успели да установят, че държането на дялове в инвестиционен фонд е по-нисък риск от покупката на акции от една-единствена компания. В Япония пък 71% от участниците в анкета са заявили, че нямат познания за търговията с акции и облигации, а в Индия над 50% нямат ясна представа за процеса на инфлация.

Тези проблеми може да се окажат сериозна пречка за развитието на пенсионните фондове и съществено може да повишат риска за самите вложители, които нямат познания за своите инвестиции. В това отношение експертите от Allianz препоръчват да се предприемат мерки за повишаване на финансовата грамотност на работещите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още