IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Текстилната индустрия у нас очаква 30-35% спад на поръчките от Европа

Такъв ще е и прогнозираният дял на съкращенията в сектора

15:02 | 03.12.08 г.
Текстилната индустрия у нас очаква 30-35% спад на поръчките от Европа

Българската текстилна и шивашка индустрия се очаква да отчете през сезона пролет-лято на 2009 г. спад на поръчките от европейски клиенти с 30-35 на сто заради световната финансова криза. Такъв ще е и очакваният дял на съкращенията в сектора. Това каза пред журналисти председателят на управителния съвет на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил Валерия Жекова, цитирана от БТА.

През последните две години 90% от българското производството е за износ за страните от Европа. В сектора са заети 145 хил. души в над 3000 фирми.

Жекова каза, че фирма в Плевен вече е освободила работници, предстои това да се случи и в компания във Видин.

Днес се състоя международна конференция по проблемите на сектора в условията на икономическа криза.

Критичната ситуация за бранша ще е в периода от февруари до април. Това е време, в което част от фирмите традиционно имат прекъсване на производствените програми заради смяната на сезоните, каза Жекова. Тя допълни, че този период между сезоните се очаква да бъде по-дълъг, защото много от европейските партньори на българските производители все още не знаят какви ще са поръчките за сезона есен-зима 2009-2010 година.

Фирмите от бранша искат съдействие от държавата, за да могат да подобрят ликвидността си и да се създадат условия за гъвкаво работно време. Друго искане е да има възможност за социална помощ за плащане на работниците в периода на престой на производството, най-вече за идните шест месеца, каза Жекова.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още