IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Орешарски вече не е сигурен, че няма да искаме помощ от МВФ

Миналия месец той отхвърли предположението, че България може да се окаже сред кандидатите за финансова помощ от фонда

13:20 | 03.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Орешарски вече не е сигурен, че няма да искаме помощ от МВФ

Към момента не може да се каже твърдо дали България ще иска или не средства от Международния валутен фонд (МВФ) през следващата година във връзка със справяне с икономическата криза, каза министърът на финансите Пламен Орешарски днес по време на дискусия относно мерките за справяне с кризата. Миналия месец той отхвърли предположението, че България може да се окаже сред кандидатите за финансова помощ от фонда.

„Много се надявам, че това няма да е необходимо“, допълни той. Орешарски посочи, че страната ни има споразумение с Европейската инвестиционна банка за големи годишни заеми, които също могат да се ползват.

Във връзка с предложените от ЕК мерки за справяне с кризата на страните от ЕС Орешарски коментира, че мерките като цяло целят „добре функционираща финансова система“.

„Освен това, ЕК не препоръчва засилване на вътрешното търсене в страните извън еврозоната“, заяви той.

Освен че предложи паралелно въвеждане на еврото през следващата година, министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров представи някои основни мерки за справяне с икономическата криза през следващата година според вижданията на МИЕ. Сред тях са да се намалят задължителните резерви на банките и основният лихвен процент. Също така се предлага 200 млн. евро от средствата по Оперативна програма „Конкурентоспособност“ да минат през Българската банка за развитие, както и през нея да минат други 100 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Димитров предлага да се формира държавен фонд за финансиране на големи инфраструктурни проекти със средства от 2 млрд. лв., които ще бъдат взети от държавния резерв.

Предвижда се също така в държавния бюджет за следващата година да бъдат заделени 100 млн. лв. за строеж на индустриални зони.

Министърът потвърди и тезата, че бюджетният излишък за следващата година трябва да бъде поне 2%, а икономическият растеж – 4,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още