IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Финализират сделката за ТЕЦ Бобов дол до края на годината

В момента се правят предпроектни проучвания за изграждане на сероочистна инсталация и пускане в експлоатация на спрения втори блок

09:41 | 03.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Финализират сделката за ТЕЦ Бобов дол до края на годината

Сделката за ТЕЦ „Бобов дол“ ще бъде финализирана до края на годината, съобщи прокуристът на дружеството Петър Петров, цитиран от БТА.

Консорциумът „Енергия МК“ ще изплати цялата сума от 100 млн. лв. за закупуване на централата до 31 декември, уточни Петров, като допълни, че след това ще започне веднага изпълнение на следприватизационната програма.

В момента се правят предпроектни проучвания за изграждане на сероочистна инсталация и пускане в експлоатация на спрения втори блок.

Сега ТЕЦ „Бобов дол“ работи с два блока и произвежда 400 мгвт електроенергия на час. Централата осигурява около 30 на сто от сигурността на електроразпределителната система на страната. Имаме намерение да работят и трите блока, а в по-дългосрочен план ще изградим нова мощност, уточни Петров.

ТЕЦ „Бобов дол“ получава гориво от 11 български мини. Изкупуват се над 2 млн. т кафяви и лигнитни въглища годишно.

Търгът с явно наддаване за дружеството бе спечелен през юни от „Консорциум енергия МК“ АД, гр. София при началната цена от 100 млн. лв. Задълженията за инвестиции са за 35 млн. евро през следващите пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още