IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието в пазара ще е налице, когато се върне доверието в бизнеса

Паника има сред дребните инвеститори, а не сред институционалните, смята Румен Соколов, директор на отдел „Привличане на емитенти“ в БФБ

16:40 | 02.12.08 г.
Доверието в пазара ще е налице, когато се върне доверието в бизнеса

„Връщането на доверието в капиталовия пазар ще стане чрез връщане на довеието в българския бизнес“, това заяви Румен Соколов, директор на отдел „Привличане на емитенти“ в БФБ-София.

Според Румен Соколов, паниката, предизвикана от срива на борсата, е предимно между дребните инвеститори, а не в големите институционални такива. Българското правителство трябва да продължи да подкрепя капиталовия пазар чрез различни преференции за публичните компании, приватизация на държавни пакети чрез БФБ-София и реализация на инфраструктурни проекти, чрез набиране на капитал през БФБ-София.

Приоритетите на БФБ-София през следващата година ще са привличане на нови емитенти, включително и чрез двойно листване. Румен Соколов каза, че БФБ е подготвена за това, но не и останалите пазарни институции. Друг приоритет е въвеждането на нови инструменти, привличане на нови инвеститори и финансиране на малки и средни предприятия чрез борсата.

Според Щере Фармаке, който е изпълнителен директор на фондовата борса в Букурещ, румънското правителство е взело положителни решения в подкрепа на борсата, част от които включват намаляването на таските за търговия, въпреки спада на оборотите, и премахването на данък капитлова печалба.

Има и намерение на румънското правителство да приватизира държавни дружества през борсата, заяви още Фармаке.

Според Фармаке и според Иван Батиница, който е портфолио мениджър на сръбския пенсионен фонд Dunav, спадът на борсите в региона се дължи на психологически фактори и въпреки, че кризата в Европа ще засегнe и регионалните икономики, то огромният срив в цените на акциите няма фундаметална обосновка.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още