IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на парното със сигурност се вдига от януари

Най-късно до 31 март 2009 г. трябва да приключи тримесечното отчитане на електрическата енергия в Западна България

12:56 | 02.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на парното със сигурност се вдига от януари

От 1 януари 2009 г. със сигурност ще има нова цена на топлинната енергия, независимо от това колко ще поскъпне природният газ, е съобщил днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов, цитиран от БТА. Това е станало възможно, след като миналата седмица Министерски съвет прие промени в Наредбата, регулираща цените на топлоенергията, които позволяват цената на парното да се промяна при всяко по-голямо изменение на цените на природния газ, а не само веднъж годишно.

Шушулов е уточнил, че като се има предвид, че цените на газа следват с около половин година тенденцията на цените на петрола, то след покачването от януари, през април е възможно цената на газа и на парното да се понижи.

Най-късно до 31 март 2009 г. трябва да приключи тримесечното отчитане на електрическата енергия в Западна България, извършвано от ЧЕЗ, е съобщил още председателят на ДКЕВР. В началото на октомври ДКЕВР отмени тримесечното отчитане, главно поради многобройните оплаквания от граждани за надписани сметки за ток. Тогава от комисията съобщиха, че най-късно до края на годината ЧЕЗ трябва да се върне към ежемесечното отчитане на електромерите на всички абонати от Северозападна България.

Както е станало ясно, до отлагането се е стигнало след проведена среща между ДКЕВР и ръководството на ЧЕЗ България. Регулаторната комисия няма да санкционира чешката компания, че бави с едномесечното отчитане.

Глоби на ЧЕЗ и на Е.ОН обаче ще бъдат наложени за неспазване на постановените от ДКЕВР цени за допълнителните услуги - и по-конкретно за максимален размер на таксата за включване на електрозахранването на абонатите от 19 лв., вместо прилаганите от ЧЕЗ такси от 40 лв.

От ЧЕЗ и Е.ОН писмено са заявили, че няма да се съобразят с решението на регулатора за размера на таксите за повторно включване към мрежата и за други услуги, извършвани от дружествата. Те обжалват решението на комисията пред съда, но това не спира изпълнението на нашето решение, е заявил Шушулов.

По думите му първоначално на двете дружества ще бъде наложена минималната глоба, предвидена от закона - 20 хил. лева, но ако те не започнат да прилагат решението на регулатора, може да се стигне и до най-високата санкция в размер на 1 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още