IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активите на банковата система се свиват с 1,1% през октомври

Неблагоприятната ситуация на международните финансови пазари се отрази на поведението на кредитните институции у нас, отчитат от БНБ

16:02 | 01.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Активите на банковата система се свиват с 1,1% през октомври

През октомври общата сума на активите на банковата система възлиза на 68,6 млрд. лв., което представлява спад от 1,1% на месечна и повишение от 28,9% на годишна база, показват данни на Българска народна банка.

„Неблагоприятната ситуация на международните финансови пазари се отрази на поведението на кредитните институции у нас и в резултат спрямо предходния месец е отчетено свиване на балансовото число на банковия сектор с 1,1%. В актива намаление е отчетено при паричните средства и ценните книжа, а в пасива – при привлечените средства от институции, различни от кредитни, и от граждани и домакинства“, се казва в съобщението на БНБ.

Динамиката обаче не води до промяна на пазарния дял на петте най-големи кредитни институции (УниКредит Булбанк, Банка ДСК, Обединена българска банка, Райфайзенбанк (България) и Юробанк И Еф Джи България) и към 31 октомври той е 57,8%.

Брутните кредити и аванси отбелязват месечен растеж от 1% и възлизат на 56,4 млрд. лв. към кра яна октомври. Растежът на корпоративния сегмент през октомври от 1,1% до 31,74 млрд. лв. се дължи основно на средните и малките банки, докато този при експозициите на дребно (2,2% до 17,4 млрд. лв.) е формиран главно от петте най-големи кредитни институции. През периода жилищните ипотечни кредити нарастват с 2,4% до 8,03 млрд. лв., а потребителските кредити – с 2% до 9,11 млрд. лв.

Годишният темп на растеж на кредитния портфейл продължава да спада, като спрямо октомври 2007 г. увеличението на общата сума на корпоративните кредити и на експозициите на дребно възлиза на 44,2%.

„Колебанията на международните финансови пазари оказват влияние и върху поведението на клиентите на кредитните институции. Това намира отражение в свиване на привлечените средства от 60,9 млрд. лв. към септември на 60,1 млрд. лв. към октомври, по-ясно изразено при средствата привлечени от корпоративни клиенти. В края на октомври депозитите от граждани и домакинства запазват водещата си роля в източниците на финансиране на банковия бизнес – 36,3% от общия размер на привлечените средства в банковата система“, съобщават още от БНБ.

Печалбата на банковия сектор към октомври 2008 г. е 1,22 млрд. лв., а размерът й е с 26,2% по-висок от отчетения резултат към 31 октомври 2007 г. През октомври собственият капитал на банковата система нараства с 0,5%, за което основен принос има увеличението на печалбата, а на годишна база повишението му е с 28,8%.

„Независимо от промените в ликвидните активи, нивото на ликвидността в банковата система в края на октомври остава адекватно на структурата на привлечения ресурс“, отчитат още от БНБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още