IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Параходство БРП пуска на вода изцяло обновен кораб на 6 декември

Общата сума на инвестицията е над 3 млн. лева

13:43 | 01.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Параходство БРП пуска на вода изцяло обновен кораб на 6 декември

Параходство „Българско речно плаване” (БРП) АД пуска официално на 6 декември на вода изцяло обновения моторен кораб „Васил Петлешков", на който е извършен генерален ремонт, съобщиха от компанията. Основен ремонт със смяна на двигателя е извършен и на моторен кораб „Георги Измирлиев", като главните двигатели (тип SKL 6NVD48A-2U) и на двата кораба, са сменени с реверсивни нови Caterpillar 3508C. 

Общата сума на инвестицията е над 3 млн. лева.

Този тип кораби са строени през 70-те години на миналия век в Русенската корабостроителница и са по-ефективни и по-икономични от останалите групи тласкачи, поради подходящите си за условията на стеснен фарватер габарити и експлоатационни характеристики.

Новите двигатели и редуктори Caterpillar позволяват значително намаляване на „газенето” на кораба, поради разликата в теглата на главните двигатели - 11 тона срещу 40 тона досега, което ги прави много подходящи за работа в Горен Дунав и при критично ниски водни строежи. Друго предимство на новите двигатели е и повишената сигурност на корабоплаване, се посочва в съобщението.

Модернизираните моторни кораби „В. Петлешков" и „Г. Измирлиев" отговарят на изискванията на Наредба 22 на ЕС за корабоплаване по вътрешните водни пътища, които касаят намаляване на емисиите на вредни газове и димни частици.

След преустройството корабите са напълно автоматизирани, което води до значително намаляване на броя на членовете на екипажа и реално позволява управлението им в извънредни ситуации само от един човек, посочват още от БРП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още