IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Банки отменят таксите за предсрочно погасяване, за да привличат ресурс

Световната финансова криза е на път да отмени таксата за предсрочно погасяване преди законодателите

09:30 | 01.12.08 г.
Банки отменят таксите за предсрочно погасяване, за да привличат ресурс

От 1 декември 2008 г. до 31 януари 2009 г. Пощенска банка прекратява събирането на всички такси за частично или пълно предсрочно погасяване на всички видове кредити, отпуснати на частни лица и фирми, се казва в прессъобщение на банката. Нулева такса за предсрочно погасяване са успели да договорят корпоративни клиенти и на няколко други банки, заявяват източници на Investor.bg.

Най-често погасяването на кредит става с рефинансиране от друга банка.

Чрез предсрочното погасяване банката ще си осигури финансов ресурс. Обикновено таксата за предсрочно погасяване е до около 4% от размера на погасяваната главница и значително затрудняваше частичното или пълно предсрочно погасяване на кредити.

Така битката за привличане на депозити вече се трансформира в битка за предсрочно погасяване на кредити, което е адекватен начин за привличане на ресурс.

По ирония на съдбата световната финансова криза ще свърши това, което Меглена Кунева, еврокомисар по защита на правата на потребители, иска отдавна, а именно отмяна на наказателната лихва при предсрочно погасяване на кредит.

Дадена банка може да „стимулира“ длъжниците си да погасяват кредити и като им повишават лихвите. Така кредитополучателите с възможности ще потърсят рефинансиране от друга банка при по-добра лихва и ще погасят задълженията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 30.11.08 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още