IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 29 октомври

09:11 | 29.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 29 октомври

Автобусът поевтинява заради кризата

в. Новинар
 

40% надолу междуградските и международните билети

Автобусните билети за междуградските и международни рейсове поевтиняват между 10 и 40 на сто, съобщи шефът на превозваческата фирма "Юнион-Ивкони" Ивайло Константинов.

Намалението ще важи при представяне на специални талони. Те ще се раздават в офисите на фирмата, могат да се изтеглят и от интернет портала на фирмата.

Най-голямо намаление ще ползват пенсионерите, редовните студенти и учениците. Те ще се возят с 40 на сто по-евтино.

Задочниците и хората до 26-годишна възраст ще ползват отстъпка от 20 на сто, а всички останали, които представят талон, ще се возят с 10 % по-евтино, отколкото в момента.

Намалението е част от инициативата на фирмата "Да пропътуваме през кризата", която е подкрепена и от фондация "Българска памет".

 

Чакъров: Брюксел няма да ни глобява за боклука

в. Стандарт

 

Няма да допуснем нови санкции от страна на Еврокомисията. Това обеща министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров по повод предупредителните писма на Брюксел за отпадъците в София.

Той допълни, че пред финализиране е изнасянето на балите, които сега са на временно съхранение, към депата в Силистра и Харманли.

Чакъров припомни, че правителството е решило да предостави пари на тези общини, за да подготвят депата там и в следващите дни те ще са в готовност.

Заводът за отпадъци в Шишманци е в ускорен ход на изграждане и строителство и трябва да се инсталират съоръженията, обясни още шефът на МОСВ. Той увери, че от министерството няма да допуснат санкции. За тази цел вече са разширили работните групи и към тях са включени и представители на други министерства. Това ще бъде представено пред Брюксел.

 

Прокуратурата награби бившия кмет на Несебър

в. Стандарт
 

Трифонов, сега дипломат, с обвинение за незаконна сделка

Окръжната прокуратура в Бургас повдигна обвинение срещу бившия кмет на Несебър Николай Трифонов. Обвинителният акт е внесен за престъпление по служба в нарушение на закона за общинската собственост и вече е внесен в съда.

Бившият кмет е обвинен за това, че през ноември 2005 г. в качеството му на кмет - длъжностно лице, е сключил незаконна сделка за продажба на улица, представляваща публична общинска собственост. Теренът е в размер на 324 кв. м в новия квартал на Несебър, върху който в момента е построен хотел. Мястото е продадено от кмета Трифонов на "ЕТ Ташев-64", собственост на общинския съветник Венелин Ташев.

Според прокуратурата с незаконната сделка кметът е причинил имуществени и неимуществени вреди в размер на близо 114 хил. лв.

Година преди да изтече втория му мандат Николай Трифонов напусна доброволно кметския пост в Несебър и замина на дипломатическа работа в българското консулство в Одеса, където се намира и понастоящем.

 

До края на декември става ясно губим ли пари по САПАРД

в. Сега
 

До края на декември трябва да стане ясно дали Европейската комисия ще отблокира 400 млн. лв. по програма САПАРД. Това прогнозира вчера евродепутатът от ЕНП Петя Ставрева на семинар на КНСБ в курорта Боровец. Тя обясни, че срокът е до края на ноември, но отговорът на Брюксел най-вероятно ще се забави.

"И в момента в Разплащателната агенция към земеделското министерство върви одит и от това зависи дали парите ще бъдат отблокирани", коментира евродепутатът. След блокирането на парите по САПАРД Разплащателната агенция има временна акредитация, а средствата за земеделците се изплащат от републиканския бюджет. Ставрева прогнозира, че е възможно да се стигне до загуба на суми по програмата.

 

ЕС взема мерки срещу шокиращи сметки за GSM

в. Сега
 

Eдин SMS при роуминг ще струва най-много 11 евроцента, а разговорите ще се засичат до секундата

От 1 юли 2009 г. SMS-ът при роуминг в ЕС може да струва най-много 11 евроцента без ДДС. Въвежда се и лимит от 50 евро, над който GSM-операторът е длъжен да изключва абоната, за да го предпази от шокираща сметка.

Това реши Съветът на министрите на ЕС. Очаква се планът да бъде гласуван от Европарламента до месец и да стане задължителен за абсолютно всички мобилни оператори в ЕС.

Лимитът се въвежда, защото е твърде сложно да се ограничават цените за влизане в интернет през мобилен телефон. По време на дебатите еврокомисарят по комуникациите Вивиан Рединг изтъкна, че много често тарифите за тази услуга са несправедливо високи, когато клиентът се намира в друга държава. Например изпращането или получаването на един мегабайт информация от клиент, когато се намира на територията на родината си, струва средно 1 цент. Ако обаче е в друга държава, същата операция често излиза над 5 евро. Еврокомисарката е дала пример с гражданин на ЕС, който й се оплакал, че за изтеглянето на един филм през мобилния телефон, докато бил на почивка в чужбина, операторът му начислил 40 000 евро.

Лимитът се въвежда от 1 май 2010 г., но операторите са длъжни да дадат възможност на клиента сам да избере над каква сума да го изключват - по-висока или по-ниска.

 

Около 20 000 души смениха пенсионния си фонд

в. Новинар
 

Около 20 000 души са сменили пенсионноосигурителния си фонд през третото тримесечие на годината, съобщиха вчера от комисията по финансов надзор (КФН). Основната причина са притесненията на хората от загубите, които ще реализират някои пенсионни дружества до края на годината заради кризата. Близо 23 000 души са подали заявления за подмяна на пенсионния фонд през периода. Според данните на КФН средствата, които вече са прехвърлени между фондовете, възлизат на 12 530 лв.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още