IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анонимен сигнал за измама с европари стигна до досъдебно производство

Сигналът е подаден миналата година и касае нарушение при пътно строителство

17:49 | 28.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Анонимен сигнал за измама с европари стигна до досъдебно производство

Досега един анонимен сигнал, подаден от граждани във връзка с финансова измама относно усвояване на пари по фондове от ЕС, е стигнал до досъдебно производство, съобщи в отговор на въпрос на Investor.bg Никола Николов, началник отдел в Дирекцията за координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на ЕС (Дирекция АФКОС).

Дирекцията осъществява координацията на работата между съвета по АФКОС с председател Меглена Плугчиева и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Сигналът е подаден миналата година и касае нарушение при пътно строителство.

От създаването на интернет страницата на дирекцията през май миналата година досега са получени общо 40 анонимни сигнала, извън официално констатираните нарушения. За миналата година сигналите са към 20, подадени по електронна поща и по обикновена поща. За тази година до края на септември общо подадените сигнали са 18, поясни за Investor.bg Николов.

Сигналите, подадени до Дирекция АФКОС, стига да има достатъчно данни за проверка, се препращат от дирекцията за проверка до МВР, прокуратурата или ДАНС.

От подадените тази година сигнали още нито един не е стигнал до досъдебно производство заради големия брой квалифицирани проверки и експертизи, които трябва да се направят, поясниха от дирекцията.

Като цяло за миналата година от подадените официално констатации за нередности най-много са били тези по САПАРД, съобщиха от дирекцията, докато за тази година досега повечето официални сигнали са за нередности по ФАР.

По принцип на ОЛАФ се препращат само регистрираните нередности с европари за над 10 хил. евро по ФАР. Въпросните нередности ОЛАФ включва в годишния си доклад за извършените нередности с европари за всички страни членки, който се публикува в средата на всяка следваща година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още