IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 28 ноември

08:05 | 28.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 28 ноември

Александър Томов обвинен в присвояване на 29 млн. лв.
в. Сега

Бившият главен изпълнителен директор на "Кремиковци" Александър Томов е обвиняем за присвояване на 29 млн. лв. от комбината. "Разследването вече приключи", обясниха магистрати пред "Сега". Освен в покупката на ЦСКА прокуратурата е открила престъпления и при разпоредителни сделки с хвостохранилището на комбината. На Томов е наложена 10 000 лева гаранция. Наказанието за присвояване в особено големи размери е от 10 до 20 г. затвор. За това престъпление се предвижда и конфискация на имуществото. Делото ще влезе в съда преди Коледа.

От юли до вчера освен Томов обвинен по делото бе и бившият изпълнителен директор на ЦСКА Александър Гарибов. От вчера другите обвиняеми са Божко Бонев, директор на "Финметалс", и Иван Иванов от УС на "Кремиковци". На Иванов е наложена гаранция от 10 000 лв., Бонев е на свобода срещу 3500 лв. , а Гарибов срещу 5000 лв.

Чиновници в министерството на финансите с по-малки заплати
в. Дневник

Правителството в четвъртък реши да намали значително минималните заплати на одиторите в Министерството на финансите, които следят изразходването на средствата от Европейския съюз. При някои заплати понижението е три пъти. В момента работещите като одитори чиновници вземат двойно възнаграждение, но то вече ще е според свършената работа. Министерският съвет задължи също финансовият министър Пламен Орешарски до края на годината да предприеме действия за подобряване на работата на тези звена.

В същото време и в четвъртък - три дни след сериозните санкции на Брюксел, министрите, в чиито ресори са основните критики, продължиха да пестят коментарите си, или да хвърлят вината за загубените евросредства основно върху външни за страната фактори.

Шушулов вече ще може и да намалява цената на парното
в. Сега

С мотива, че цените на енергоносителите на международните борси падат или че предстои да падат още повече, правителството вчера развърза ръцете на енергийния регулатор да може да променя цените на топлото по-често. Сега това става веднъж годишно, докато с новата наредба, приета от кабинета вчера, това ще може да се прави всеки месец. След заседанието на МС вчера почти всички министри бяха убедени, че предстои намаляване на цените.

"Реши се да се даде тази възможност, защото сега се очаква падане на нефта, да не се окаже, че цената на парното е по-висока от разходите за гориво, и затова даваме възможност да реагират", обясни регионалният министър Асен Гагаузов.

Депутати в лют спор за понижението на ДДС
в. Новинар

Депутати спориха над два часа вчера по предложените от опозицията изменения в Закона за данък добавена стойност (ДДС), според които ставката му трябва да се намали с 2 процента – от 20 на 18 на сто. Управляващите отхвърлиха идеята да се намали налогът с аргумента, че намаленият ДДС няма да доведе до намаляване на крайната цена на продуктите. Според тях, ако ставката бъде понижена, ще се губят много пари за бюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още